Dini siyasete alet etmek dine zarar verir

Dini siyasete alet etmek dine zarar verir

Dine sahip çıkmak isteyen politikacıları dinlemesin

ABD’de Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimleri yaklaştıkça politikacıların söylemlerinin harareti yükseldi, din ise gergin atışmaların ana konularından biri haline geldi. Dinin politikadaki bu yükselişi sokağa da yansıdı. Başkent Washington D.C.’de on binlerce ateist ve agnostik, görüşlerine saygı duyulması ve kamusal hayatta daha fazla yer alma talebi ile gösteri düzenledi. Birkaç gün sonra ise Hıristiyanlar ellerinde haçlarla “Ateist olmak istemiyoruz” sloganları atarak yürüdü.

Siyasetçileri görmezden gelin

ABD’nin saygın haber dergilerinden Newsweek bu hafta ülkede giderek birbirine geçen din-siyaset ilişkisini kapağına taşıdı. Derginin muhafazakar köşe yazarlarından olan ünlü gazeteci Andrew Sullivan’ın kaleme aldığı yazıda “Dini siyasete alet etmeye son verin” mesajı verildi. Dinin siyasi tarışmaların öğesi haline getirilmesinin en büyük zararı dine verdiği uyarısında bulunan Sullivan, “Politikacıları görmezden gelin ve dininize sahip çıkın” dedi. Sullivan’ın ses getiren makalesinden öne çıkan satırbaşları şöyle:

Gerçek dindarlık

“Kilise ve devletin ayrılmasının büyük mimarı Thomas Jefferson’ı (ABD’nin kurucu babalarından ve üçüncü başkanı) düşündüğümüzde onun ‘kilise’ ile en saf, basit, apolitik Hıristiyanlığı kast ettiğini anlıyoruz. Jefferson dönemin köktencileri ve din adamlarına ‘Ben gerçek Hıristiyanım’ derdi. Jefferson’un vizyonu 21’inci yüzyılın Amerikasından ancak bu kadar uzak olabilirdi. Bir yanda Cumhuriyetçiler dinin kamusal hayatın her alanında olmasını istiyor. Diğer yandan Başkan Obama İsa’nın sağlık reformunu savunmasını diliyor.
Din krizi belki de en iyi şekilde ‘laiklik’ kelimesinin yeni anlamına bakılarak anlaşılabilir. Bir zamanlar inanç ve siyaseti ayırmak anlamına gelen kelime şimdi birçokları için ateizm demek... Politikacılar diğerlerinin cinsel hayatları, eşcinsel evlilik ve doğum kontrolünün sağlık sigortası kapsamına girmesine kafayı takmış. Eşitsizlik, yoksulluk, 11 Eylül sonrasında hükümetin kurumsallaştırdığı işkence bile dikkatlerini daha az çekiyor.”

ABD DİN VE SİYASETİ TARTIŞIYOR

ABD’de 25 Mart’ta 100 bin ateist sokağa dökülerek dinin siyasi arenada kullanılmaması için yürüdü.
Ateistlerin kalabalık gösterisinden yalnızca iki gün sonra bu kez dindarlar “Din özgürlüğü elden gidiyor” diyerek yürüdü.

Milliyet