28 Şubat İsmailağa Cemaati’ni hedef almış
Anasol-D hükümetinin akıl almaz fişleme ve tasfiye operasyonlarını ortaya koyan çarpıcı belge
Murat Alan'ın haberi:
Refahyol hükümetinin devrilmesi ile kurulan Anasol-D hükümetinin, göreve gelir gelmez cemaatleri tasfiye operasyonuna giriştiği, ilk iş olarak İsmailağa Cemaati’ni ve cemaat lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nu hedef aldığı ortaya çıktı.
1998 yılında İsmailağa Camii’nde gizlice keşif yaptırıldığı belirtilirken, Nakşibendi Şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu ve cemaatin kıyafetlerine kadar fişlediği ifade edildi. 1998 tarihli 8 sayfalık tutanakta, İsmailağa ile ilgili, “Bu görüntüyü etkisiz hale getirecek acil tedbirlerdir alınması gerekmektedir” deniliyor.
DARBECİLERİN GÖZÜ FATİH VE ÜSKÜDAR’DA
Dönemin Başbakanlık Müfettişleri Ömer Özcan ve Neşat Kırcalı ile Mülkiye Müfettişleri Umut K. Akan ve Hüseyin Önal’ın imzasıyla 26.06.1998’de Başbakanlık ve MGK’ya sunulan 8 sayfalık tutanak, 21 tespit ve 8 öneriden oluşuyor. Mütedeyyin kitlelerin yoğun olarak yaşadığı Fatih ve Üsküdar semtlerini hedef alan 28 Şubat kadrolarının yürüttüğü çalışmaya ait tutanaklarda, en önemli yerin İsmailağa Cemaati’ne ayrıldığı belirlendi.
İLÇE MERKEZLİ DENETİM GENELGESİ GEREKÇE YAPILDI
“Başbakanlık Müsteşarlığı 17.06.1997 tarihli ve 518 Sayı Oluru gereğince; Devlet ve Cumhuriyete yönelik yıkıcı, bölücü ve irticai faaliyetler ile mücadele edilmek üzere bu faaliyetlerde bulunanların odaklaştığı dernek, vakıf ve diğer özel hukuk tüzel kişilerce kurulan, işletilen özel okullar, yurtlar, pansiyonlar ve kurslar, dershanelerin etkin bir şekilde denetlenmesi için Başbakanlık ‘İlçe Merkezli Denetim’ hakkındaki genelgesinin uygulamaya başlanıldığı tarihten itibaren yapılan çalışmaları yerinde izlemek amacıyla İstanbul İli Fatih ve Üsküdar İlçesi sınırları içerisinde kalan söz konusu yerlere gidilerek gözlem ve görüşmeler yapılmıştır. Görülen yerler ve tespitler aşağıya çıkarılmıştır” ifadeleri ile başlayan tutanakta ilk olarak dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Gültekin Ündey’in yanına gidildiği, ildeki çalışmalar hakkında bilgi alındığı ifade edildi.
VALİ YARDIMCISI ÜNDEY İSTEKSİZ
Raporun ilk sayfasında Vali Yardımcısı Ündey’in irticai unsurların temizlenmesi hususunda isteksiz olduğu iddia edildi. Ündey’in alınan irticai duyumları tespit edip önlemek yerine seyretmekle yetindiği, “uhdesine verilen son derece önemli görevi izleme, yönlendirmek hususunda yetersiz kaldığı” vurgulandı. Görüşme sonrası İsmailağa Cemaati’nin merkezi olan İsmailağa Camii’nin mercek altına alındığına değinildi. Cemaatin merkezinin bulunduğu Fatih Çarşamba’daki İsmailağa Camii’nde keşif dahi yapıldığı ifade edilirken, cemaat lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun da fişlendiği görülüyor.
Raporun 19. konu başlığında “Çarşamba’da bulunan İsmailağa Camii ve İsmailağa Kur’an Kursu Külliyesi’ne gidildi. Cami Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkü olarak görülmesine rağmen belli bir cemaat grubuna tahsis edilerek devletin denetiminin tamamen bırakıldığı gözlendi. Caminin yıllarca din görevlisi olarak bulunan Mahmut Ustaosmanoğlu’nun emekli olmasına rağmen imamlık görevine devam ettiği, kılık kıyafet bakımından mevcut uygulamalara oldukça ters bir görüntü cami içerisinde ve çevresinde çok fazla etkili olarak görülmektedir. Bu görüntüyü etkisiz hale getirecek acil tedbirlerdir alınması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.
YEMEKLERİNİ YİYİP MAHKEMEYE SEVK EDİYORMUŞ
Aynı raporun 21. konu başlığında ise Çarşamba semti halkının kılık kıyafeti ile ilgili semt karakoluna gidildiği, karakol komiseri Ferruh Yakşi’nin “göreve bir hafta önce başladığını, amirlerinin kılık kıyafet ve irticai faaliyetler konusunda emirler yayınladıklarını, bu bağlamda 10 kişi hakkında kılık kıyafet soruşturması yapıp adli makamlara intikal ettirdikleri, bu uygulamaların karakola davet şeklinde yürütüldüğünü sokaktan toplamanın olaylara sebebiyet verdiğini” söylediği vurgulandı. Raporda İsmailağa Cemaati mensuplarına kılık kıyafeti yüzünden işlem yapan karakol personelinin öğlen yemeklerinin ise İsmailağa Vakfı’ndan yediği kaydedildi.
FATİH KAYMAKAMI TECRÜBESİNİ KONUŞTURUYORMUŞ
Başbakanlığa ve bir eki de MGK’ya sunulmak üzere hazırlanan raporun diğer bölümlerinde ise dönemin Fatih Kaymakamı Yaşar Yaycı, Fatih Belediye Başkanı Sadettin Tantan ve diğer yerel yöneticilerle görüşüldüğü vurgulandı. Raporda Kaymakam Yaşar Yaycı’nın irtica denetlemelerinin “asli görevlerin yoğunluğu nedeniyle belli zaman aralıkları ile yapıldığını, vakıf ve derneklerin fazlalığının zaman alıcı olduğunu, İsmailağa Camii’nde öldürülen dini liderlerin cenazesinde provokasyon yapılmaması için cemaat liderleriyle görüşülerek güvenlik önlemlerinin alınmasında destek sağlandığı, tecrübesiyle cemaat liderlerinin etkilediğini, alınan tedbirlerin sonuçlarının zamanla alınacağını” söylediği ifade edildi.
Yeni Akit