Atinalılar cami için AİHM'e başvuracak
El Ghandour, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını bildirdi
Atinalı Müslümanlar resmi tek bir ibadet yerine sahip olmayan Atina'ya cami yapılması ile ilgili Kasım ayına kadar bir gelişme olmazsa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracak.
İnşası Yunan parlamentosu tarafından onaylanan ancak henüz yapımına başlanmayan cami projesinde bir ilerleme kaydedilmeyen Atina'da soruları yanıtlayan Yunanistan Müslümanlar Birliği Başkanı Naim El Ghandour, özellikle Ramazan ayında Müslümanların kültür merkezi adı altındaki yerlerde ya da gayri resmi olarak mescit olarak kullanılan daire, dükkan, depo gibi mekanlarda toplandıklarına ve ibadet ettiklerine işaret etti.
Mescitlerdeki fiziki koşulların iyi olmadığını belirten El Ghandour, Kasım ayına kadar Atina'ya cami yapılması konusunda bir gelişme olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını bildirdi.
El Ghandour, şunları kaydetti:
"Birçok mescitte klima bulunmuyor. Bu mescitler herhangi bir cemaat tarafından ekonomik olarak desteklenmediği için eksiklikler olabiliyor, her şeyi gücümüz yettiği kadar kendi cebimizden karşılıyoruz.
Atina'da cami yapımı için en fazla Kasım ayına kadar bekleriz. Kasım ayına kadar herhangi bir olumlu gelişme görmezsek Yunanlı Müslümanlar olarak AİHM'e başvuracağız. Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreterinin bize söylediğine göre, cami yapımı için önemli adımlar atıldı ama bunu kamuoyu ile paylaşmak istemiyorlar çünkü ülkede güçlenen aşırı sağın engel çıkarabileceğinden endişe ediyorlar."
Bayram namazını statta kılacaklar
Atina'da Ramazan ayı boyunca yer altı mescitlerinde teravih namazlarını kılan Müslümanlara, Eğitim ve Dinler Bakanlığı, 19 Ağustos sabahı bayram namazı için Atina Olimpik Atletizm Merkezi (OAKA) stadı ve Barış ve Dostluk Stadyumunu (SEF) gösterdi.
Atina'da parlamento tarafından inşası onaylanan caminin Votanikos'da İera caddesi üzerinde Deniz Kuvvetlerine ait ve birliğin kamyon tamir merkezi olarak kullanılan bir arsaya inşa edilmesi öngörülmüştü. Ancak caminin yapımına başlanması sağ partili Makis Voridis'in Altyapı, Ulaşım ve Ağlar Bakanı olduğu dönemde dondurulmuştu.
Atinalı Müslümanlar 2010 yılında bayram namazını, protesto amacıyla Atina'nın merkezindeki meydanlarda kılmıştı. Bugün Atina'da yasal olarak 30 bin Müslümanın yaşadığı tahmin ediliyor.
İftar sofraları evsizlere de açık
Öte yandan Atina'daki mescitlerde Ramazan boyunca verilen iftar ve sahurlara ekonomik krizdeki ülkede yaşayan evsiz ve yoksullar da katılıyor.
Naim El Ghandour birçok mescitte iftar ve sahur verildiğini, bundan Yunan yoksullarından da faydalandığını belirterek, şöyle konuştu:
"Zor anlar geçiren Yunan kardeşlerimiz de bundan faydalanabiliyorlar. Onlara yardım için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ramazan ayının özelliklerinden biri de bu zaten, yiyecek bir şeyi olmayanlar da bizim soframızı paylaşabilir. Bize katılanlardan bazıları her ay Ramazan ayı olmasını diliyor. Yemeğimizi paylaştığımız kardeşlerimizin hangi dinden olduğunu sorgulamıyoruz."
Ramazan ayını herkesin ailesi ile geçirdiğini ancak göçmenler olarak Ramazanı yalnız geçirdiklerini kaydeden El Ghandour, son dönemde ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle çoğu Müslüman göçmenin ülkesine geri döndüğüne de işaret ederek, "Suriye'deki kriz sona erdikten sonra Yunanistan'da bir Suriyeli bile bulmak mümkün olmayacak" dedi.
Arap marketlerine bereket geldi
Mescidin bulunduğu mahallede market işleten aslen Filistinli olan Rassas ailesinin oğlu Safik Rassas da Arap ülkelerindeki gelişmelerden dolayı Yunanistan'a gelen Müslümanların sayısında artış olduğunu ancak yabancı ve göçmen karşıtı aşırı sağcı Altın Şafak üyelerinin saldırıları ve ekonomik kriz nedeniyle bu insanlardan ülkelerine dönenlerin sayısının da arttığını söyledi.
Marketin dedesi tarafından 20 yıl önce Atina'da açılan ikinci Arap marketi olduğunu anlatan Rassas, Müslümanların helal kesim et ve ülkelerine ait ürünleri bulabildikleri için buradan alışveriş yapmayı tercih ettiklerini, Suriye, Mısır, Lübnan ve Fas'tan gelen ürünlerle dolu markette Ramazan ayında satışlarının da arttığını anlattı.
Atina'da Müslüman olmanın zorlukları olduğunu söyleyen Rassas, namaz kılacak bir cami istediklerini belirtti.
Bazı Yunanların Müslümanları kabul etmediğini ifade eden Rassas "Ben burada doğdum ve büyüdüm. Ancak yeni gelenler dil bilmiyorlar, polis ve devletle sorunlar yaşıyorlar. Altın Şafak üyelerinin saldırıları ve ekonomik kriz nedeniyle de Müslüman göçmenler ülkelerine geri dönmeye başladı" diye konuştu.
Yeni Şafak