Hadisler, müzakere ile daha kolay ezberlenir

Hadisler, müzakere ile daha kolay ezberlenir

Hadis öğrenmek ve ezberlemek Allah Resulü'nü tanımayı, dolayısıyla da örnek almayı sağlar.

Zeynep Kaçmaz'ın haberi;

Prof. Dr. Osman Güner, müzakere ile hadislerin kolay ezberlenebileceğini söyledi. Ezber için öncelikle ibadet ve ahlakî konuları içeren hadisler seçilebilir.
Hadis, Hz. Peygamber Efendimiz'in (sas) sünnetini öğreten bilgi hazinesidir. Onları öğrenmek, ezberlemek Allah Resulü'nü daha iyi tanıma dolayısıyla da örnek almayı sağlar. Ezberlemenin en kolay yolu ise önce hadis-i şerifleri başkalarıyla müzakere etmekten geçiyor.

On Dokuz Mayıs Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Osman Güner, sahabe efendilerimizin de hadisleri kendi aralarında sürekli müzakere ederek hafızalarına iyice yerleştirdiklerini söylüyor.

Güner, hadisler ezberlenirken onları Peygamberimiz'in en kıymetli mirası ve emaneti olarak görmenin ve sahabe gibi bir aşk ve iştiyaka sahip olmanın çok önemli olduğunu belirtiyor. Güner, hadislerin ezberlenmesi sırasında vukufiyet sahibi kişilerin huzurunda önce hadislerin doğru bir şekilde okunup müzakere edilmesi ve sonrasında da hayatı onların nurlu düsturlarına göre tanzim ederek benliğin bir derinliği haline getirmenin hadislere karşı bir vazife olduğunu aktarıyor. Hadis ezberlerken onun ne mana ifade ettiğini anlayıp idrak etmek, gerekli mesajı aldıktan sonra da kalıcı hale gelmesini sağlamak için ezberlemenin önemli olduğunu dile getiren Güner, "Sadece metnini koruyup mana ve muhtevasından haberdar olmamak, hadislerden beklenen neticeyi almaya mani bir durumdur. Metnini ezberlemek de ona karşı bir saygı ve edebin bir ifadesidir, lakin aslolan Efendimiz'in (sas) bizlere vermek istediği mesajın kavranması ve hayatımıza hayat kılınmasıdır." diyor.

Müzakere edildikten sonraki diğer aşama ise günün bir vaktini ezber için ayırmak. Özellikle seher vakitleri, hadis ezberi için en iyi zaman dilimi.

Prof. Dr. Osman Güner'e göre ezberlenecek hadisler itikat, ibadet hayatı ve ahlaki hususiyetleri gündelik yaşantımızda anbean rehberlik edecek hadisler arasından seçilmeli. Özellikle İmam Nevevî Hazretleri'nin seçme hadislerden telif ettiği 'Riyâzu's-Sâlihîn' adlı eser, tercih edilebilir.

Ezber için hadisler

'Keşke' şeytanın harekete geçmesine yol açar
"Kuvvetli mümin, zayıf müminden, daha hayırlı ve Allah'a daha sevimlidir. Onlardan her birinde hayır vardır. Sana fayda getirecek (iyi işlerde) kararlı ve hırslı ol, Allah'tan yardım dile, atalet ve tembelliğe düşme. Başına bir musibet geldiğinde 'keşke şunu şunu yapsaydım da şöyle olsaydı' deme, fakat 'Allah'ın takdiridir. O ne dilerse, onu yapar' de. Çünkü 'keşke' şeytanın harekete geçmesine yol açar. (Müslim, Kader, 8)

Yalan söylemek, münafıklık alameti
"Kendisinde dört özellik bulunan kişi katıksız münafıktır. Kişide bu dört özellikten sadece biri bulunursa o özelliği terk edinceye kadar o kimsede bir münafıklık özelliği bulunmuş olur. Kendisine bir şey emanet edildiği zaman hainlik eden, konuştuğu zaman yalan söyleyen, anlaştığı zaman anlaşmasını bozan, davalaştığında aşırı giden." (Buhârî, İmân, 24)

Selamlaşmayı yaymak
"Canım elinde olan Allah'a yemin ederim, iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olamazsınız. Size, yaptığınızda birbirinizi seveceğiniz bir şey öğreteyim mi? Aranızda selamlaşmayı yayın." (İbn Mâce, Sünne, 9)

Utanma duygusu imandan bir parça
"İman, yetmiş küsur şubedir /veya/ altmış küsur şubedir. En üstünü, Allah'tan başka ilah olmadığını kabul ve tasdik etmek, en düşüğü yoldan sıkıntı verecek (bir şeyi) temizlemektir. Utanma duygusu da imandan bir parçadır." (Müslim, Îmân, 12)

Kulun Allah'a yaklaşması
Kul(um) bana bir karış yaklaşırsa ben ona bir arşın yaklaşırım. Kulum bana bir arşın yaklaşırsa ben ona bir kulaç yaklaşırım. O bana yürüyerek gelirse ben ona koşarak gelirim. (Buhârî, Tevhîd, 50)

Amellerin en güzeli, az bile olsa sürekli yapılandır
"Siz amelinizle doğruyu ve istikameti arayın, itidali koruyun. Biliniz ki sizden hiçbiri sırf ameli sayesinde cennete giremez. Amellerin en güzeli az bile olsa sürekli yapılanlardır." (Buhârî, Rikâk, 18)

Kardeş için de istemek
"Sizden biri kendisi için istediğini kardeşi için istemedikçe iman etmiş olmaz." (Buhârî, İmân, 7)

Zaman