Sünneti töhmette bırakmak terbiyesizlik
Alman televizyon kanalı ARD’de talk şovu programı sunan Sandra Maischberger, konuklarıyla birlikte bu hafta sünnet yasağını tartıştı.
Adnan Akyüz'ün haberi:
Programa katılan Baden-Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney, çocuklarını dini sebeplerden dolayı sünnet ettirenlerin töhmet altında bırakılmasını terbiyesizlik olarak değerlendirdi.
Birinci Alman Televizyonu’nda (ARD) Sandra Maischberger’in sunuculuğunu yaptığı “Menschen bei Maischberger” adlı haftalık siyasi talk şovda bu hafta, Almanya’da çeşitli tepkilere neden olan sünnetin yasaklanması tartışıldı.
Almanya Museviler Merkez Konseyi Başkanı Dieter Graumann, Baden-Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney, bayanların jenital sünnet edilmeleriyle mücadele eden Christa Müller, Sosyolog Necla Kelek, Tıp Doktoru Sebastian Işık ve Ürolog Dr. Wolfgang Bühmann sünnet ile ilgili görüşlerini aktarmak üzere programa katıldılar.
"DÜNYAYA OLUMSUZ ÖRNEK OLMAYALIM"
Baden-Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Öney sünnet tartışması ile birlikte Almanya’da bir çeşit din kavgasının da yaşandığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Çocukların sağlıklarının muhafaza edilmesi argümanını riyakarca buluyorum. Sanki Müslümanlar ve Museviler çocuklarının sağlıklarına değer vermiyorlar. Bu itham terbiyesizlikten başka bir şey değil. Ayrıca Almanya’nın Dünya’da sünneti yasaklayan tek ülke olmasını da istemiyorum, çünkü böylece din özgürlüğüne doğrudan müdahale edilmiş olunur. Öte yandan göçmen kökenli veliler çocuklarını sünnet ettirmek için yurtdışına götürecekler. Ancak Alman Musevi veya Alman kökenli Müslümanların gidecekleri ülkeleri yok. Sünnetin kızlara uygulanan genital sünnet ile kıyaslanmasını da anlayamıyorum. Çünkü erkeklerin cinsel organı sünnet sonrası işlevini yitirmiyor.”
SÜNNET TEMİZLİKTİR
Hamburg’da 35 yıldır Müslüman, Musevi ve Hıristiyan erkek çocuklarını sünnet eden Dr. Sebastian Işık da dini temelli sünnetlerin, dini görevleri yerine getirmenin yanı sıra sağlık açısından önleyici bir durum olduğunu söyledi. Sünnetin temizlik açısından vazgeçilmez bir olgu olduğuna işaret eden Dr. Işık, “Tıp doktoru olarak çocukların sünnet sonrası travma yaşamaları söylemini abartılı buluyorum. Aksine çocukların amatörce sünnet edilmemeleri için uyarmak isterim. Çocuklar nizami şekilde sünnet edilmediklerinde, biz tıpçılar ortaya çıkan deformasyonları düzeltmek zorunda kalıyoruz. Ayrıca çocuklara aşı olacaklarında da sormuyoruz. Eminim hiç bir çocuk kendisine iğne yapılmasını istemez.”
NE OLMUŞTU
Köln Eyalet Mahkemesi 7 Mayıs 2012 tarihinde sünnetin yaralama suçu olduğuna ilişkin karar almasının ardından Almanya genelinde sünnetler durmuştu. Kararın bir kişiyi ilgilendirmesine rağmen doktorlar çekindikleri için bugüne dek sünnet yapmıyorlar. Diğer yandan Müslüman ve Musevilerin sorunun bir an önce çözülmesi yönündeki baskıları giderek artış gösteriyor.
Hürriyet