Şerif Mardin'in aforozluğu ne anlama geliyor?

Şerif Mardin'in aforozluğu ne anlama geliyor?

Aksiyon yazarı Yılmazer, Said Nursi çalışmasından dolayı Şerif Mardin'e çok görülen 'onur'un ne anlama geldiğinin cevabını buldu

Risale Haber-Haber Merkezi

“Türkiye’de Farklı Olmak: Din ve Muhafazakârlık Ekseninde Ötekileştirilenler” konulu araştırma projesini eleştiren Aksiyon dergisi yazarı HamdiYılmazer, Said Nursi ile ilgili kitap yazdığı için Şerif Mardin'in nasıl afaroz ilan edildiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

"Demokrasimizin, bilim insanlarının özgürce yorum yapabileceği seviyeye ulaşması lazım" diyen Yılmazer, "Binnaz Hanım’ın ifadelerine göre Prof. Şerif Mardin’in ürettiği “mahalle baskısı”nı araştırmak üzere yola çıkmışlar. Ama Sayın Mardin’in hangi baskılarla o kavramı ortaya atmak zorunda kaldığını araştırmamışlar" şeklinde yazdı.

Yılmazer Şerif Mardin'in başına gelenleri şöyle özetledi:

"Şimdi “mahalle baskısı” üzerinden koparılan fırtınanın birkaç yıl öncesine gedelim. Fırtınayı kopartan gazetenin 20 Aralık 2004 nüshasına bir göz atalım:

“Dünyaca ünlü Türk bilim adamı Prof. Şerif Mardin, Saidi Nursi çalışması yüzünden Türkiye Bilimler Akademisi üyeliğinin iki kez veto edildiğini söyledi. Mardin, ‘Hedef olacağımı düşünmüştüm, ama üniversite çevresinden bunu ummazdım’ dedi.” İşte Şerif Mardin Hürriyet Gazetesi’nden Sefa Kaplan Bey’e bunları söylemiş.

"Sayın Mardin TÜBA üyeliğine teklif edildiği zaman tıpçı üyeler “O Saidi Nursi hakkında kitap yazdı, orada İslamcıları koruyor’ diye karşı çıkmışlar. Birkaç yıl sonra Sosyal bilimci TÜBA üyeleri, ‘Dünyaya ayıp oluyor’ diye konuyu yeniden gündeme getirmişler. Bu sefer kendilerine kesin bir dille, “Hiç teşebbüs etmeyin, bu iş olmaz” denilmiş.

"Mardin bu anlayışa şöyle tepki veriyor: ‘…bizim memlekette kimin kimi neyle itham edeceğini bilemezsiniz. Benim düşünceme göre, Türkiye’yi anlamak ve algılamak açısından din çok önemli bir sosyolojik olgu. Ama bunu kavramak istemeyenlere izah etmeniz mümkün değil. Benim yaptığım çalışmayı, ‘Dincileri koruyan bir tavır sergiliyor’ diye eleştirenler oldu. Hâlbuki Saidi Nursi sosyolojik bir çalışmadır. Akademi dünyasında bile bilimsel bir çalışma böyle algılanıyorsa, şaşırmanın gereği yok.’

"Sosyal bilimcilerin “ayıp oluyor” ikazlarına rağmen 1989 yılında New York Üniversitesi Yayınları arasında çıkan, “Türkiye’de Din ve Toplumsal Değişme, Bediüzzaman Saidi Nursi Olayı” adlı çalışmasından dolayı tıpçı üyeler tarafından Şerif Mardin’e çok görülen “onur” ne anlama geliyor? Uluslararası düzeyde çalışmaların aforozu, bilime mi özendiriyor yoksa resmî ideolojiye bilimden koltuk değneği mi yontuyor?