Bediüzzaman Sergisi Almanları da şaşırttı
Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatı ve Risale-i Nur un doğuş ve neşir yıllarının anlatıldığı sergi Almanları bile şaşırtan bir ilgiyle karşılandı
Adem Yaka'nın haberi:
Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatı ve Risale-i Nur un doğuş ve neşir yıllarının anlatıldığı sergi Almanları bile şaşırtan bir ilgiyle karşılandı. Duisburg DİTİB merkez camiinde 25 Aralık Cuma günü açılan sergi Avrupa’nın farklı ülkelerinden ve Almanya’nın çeşitli şehirlerinden akın akın gelen binlerce ziyaretçi tarafından gezilmeye devam ediyor.
Serginin alabildiğine sadeliğine karşılık hergün bini aşkın kişi tarafından ziyaret edilmesini şaşırtıcı bulan ziyaretçiler, Türklerin sanat ve sergiye karşı ilgisizliğinin de bir önyargı olduğunun bu sergi ile ortaya çıktığını, damarı bulunca ilginin de kendinden oluştuğunu ifade ettiler. Serginin gerçekleştiği küçük salonda oluşan manevi hava ve sergiyi bizzat anlatan görevlilerin anlattığı ilginç anekdotlar ise sadece Türkleri değil Almanları da etkiliyor.
Sergiyi düzenleyen Barla Platformu Koordinatörü Said Yüce, Duisburg DİTİB merkez camiinde gerçekleştirilen serginin Avrupa’da bir ilk olduğunu belirterek “Çağımızın büyük mütefekkiri Bediüzzaman, insanlığın ebedi hayatının kurtuluşu için talebeleriyle birlikte destansı bir mücadele vermiş. Böyle bir hayatı ve onun yazmış olduğu Risale-i Nur Külliyatının yayınlanma macerasının Avrupa’da da ziyaretçilerin istifadesine sunulması Avrupa’da yaşayan müslüman toplulukları için de büyük sevinç kaynağı oldu” diye konuştu.
Bediüzzaman’ın sadece müslümanların değil diğer din mensuplarının da ortak bir değeri olduğunu ifade eden Yüce, Risale-i Nurlarda yazılan reçetelerin çağımızın maddi ve manevi bütün hastalıklarına ve problemlerine çözümler ürettiğini vurgulayarak, sergiye gösterilen ilgiyi şöyle değerlendirdi :
“Bediüzzaman’ın hayatından 1927-1944 yılları arası Barla, Isparta, Eskişehir, Kastamonu ve Denizli’deki sürgün ve hapis hayatının konu alındığı sergide ziyaretçiler, bu dönemlerdeki Bediüzzaman ve talebelerinin Risale-i Nurları yazarken ve çoğaltırken yaşadıkları zorlukları, başlarından geçen olayları yakından görme şansı elde ettiler.
Almanya’nın çeşitli bölgelerinden gelen binlerce ziyaretçinin yanında Fransa , Avusturya, Belçika, Hollanda gibi ülkelerden gelen ziyaretçiler bu serginin kendi ülkelerinde de açılması için ısrarlı taleplerde bulundular. Bu yıl 1927-1944 Barla ve Kastamonu yıllarını ele aldık inşaallah önümüzdeki yıl Bediüzzaman’ın hayatının Emirdağ dönemini ve Afyon hapishanesinde geçirdiği yılları ve vefatına kadar olan dönemi kapsayan “Emirdağ Yılları” sergisini açacağız. Mayıs 2010 da İstanbul’da açacağımız sergiyi inşaallah Almanya’ya getirmeyi de düşünüyoruz.”
"Duisburg’da açılan Bediüzzaman sergisine gösterilen yoğun ilgi bizleri de çok sevindirdi. Ziyaretçilerin sergiyi gezerken çok duygulandıklarını, göz yaşlarını tutamadıklarını gördük. Hatıra defterlerine çok güzel mesajlar, dualar yazdılar. Özellikle hanımlar öğrenciler Bediüzzaman ve talebelerinin hayatlarından çok etkilendiler. Tabii Bediüzzaman ve talebeleri bütün bu sıkıntıları neden çekmiş?. Tabii ki insanlığın imanını ve ebedi hayatlarının kurtulması için hayatlarını bu uğurda feda etmişler. Nitekim Risale-i Nurlar bugün dünyanın her tarafında milyonlarca insan tarafından okunuyor ve nicelerin imanlarının kurtulmasına vesile oluyor. Barla Platformunun faaliyetleri ve gelecek sergilerle ilgili bilgileri okuyucular ve ziyaretçiler www. barlaplatformu.com adresinden takip edebilirler.
Zaman
İLGİLİ HABER:
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.