İslam medeniyetinin filmi çekiliyor

İslam medeniyetinin filmi çekiliyor

Batıya Doğru Akan Nehir isimli 13 bölümlük belgesel. Değişik dillerde yayınlanacak

Murat Tokay'ın haberi:

Prof. Bekir Karlığa, Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde Medeniyet Araştırmaları Merkezi'ni kurdu. İki yıl içinde birçok etkinlik düzenleyen MEDAM'ın en iddialı projesi bu yıl çekimlerine başlanacak olan Batıya Doğru Akan Nehir isimli 13 bölümlük belgesel. Değişik dillerde yayınlanacak belgeselin metinlerini Bekir hoca kaleme almış.

Belgeselde Amerika'dan Avrupa'dan, Arabistan'dan yüzlerce ilim adamının görüşlerine başvurulmuş. Belgeseli, Roma dizisinin ve meşhur "Apocalypse Now" filminin unutulmaz yönetmeni Amerika'lı John Milius'un süpervizorlüğünde bir İngiliz film şirketi çekecek. Bu şirket belgesel alanında tecrübeli olduğu için tercih edilmiş. Bugüne kadar çektiği birçok belgesel dünya televizyonlarında gösterilmiş.

Karlığa, projeyi önemsediklerinin altını çizerken amaçlarını şöyle ifade ediyor: "Belgesel şunu diyecek: Medeniyetlerin doğuş yeri Ortadoğu'dur. Bu Ortadoğu; Mezopotamya, Fırat, Dicle havzasıdır. Medeniyetlerin doğuş yeri bu olduğu gibi, bu bölgede meskun olan biz Müslümanların ve Türklerin de uluslararası değerde evrensel manada medeniyete katkıları olmuştur. Bazen medeniyetin alemdarı olarak, bazen yardımcı unsur olarak bazen da hızlandırmaya çalışarak katkıları olmuştur. Bunu sergilemek istiyoruz."

Karlığa yıl sonunda tamamlanması beklenen belgeselle ortaya koyacaklarını ise şu cümlelerle anlatıyor: "Şimdiye kadar medeniyet konusunda Avrupa merkezli bir anlayış hakimdi. Yani medeniyetin merkezi Avrupa'dır. Her şey Avrupa'dan çıkmıştır. Geri kalan medeniyetler köhne medeniyetlerdir. Çağdaş bilimin de kültürün de teknolojinin de keşiflerin de vatanı Avrupa'dır. Biz bu belgeselle Avrupa merkezli yaklaşımın doğru olmadığını ortaya koyacağız."

Medeniyet, sadece teknoloji değil

Uzun süre, medeniyetin bilim ve teknolojiden ibaret sanıldı. Halbuki medeniyet, bilim ve teknolojiden ibaret değildir. Aksine davranışlarımızı yönlendiren; insana, hayata, eşyaya ve kainata bakışımızı şekillendiren değerler sistemidir. İslam dünyası, medeni değerler bakımından her zaman için öndedir. Özellikle Osmanlı toplumu parlak örnekler sergilemiştir. Fetihten sonra Ortodoks Kilisesi'ne tanınan yetkilerle, Avrupa'dan kovulan Yahudilere kucak açılması bunun bazı örnekleridir. Bizim medeniyetimizin temel referansı, hep Kur'an-ı Kerim ile Hz. Peygamber'in örnek davranışları olmuştur. Batı'nın medeniyet sicili ise geçmişte de günümüzde de pek temiz değildir. Haçlı savaşlarının acıları asırlarca zihinlerden silinebildi mi? Hiroşima'ya atılan bir bombayı medeniyet ile bağdaştırmak nasıl mümkün olur? Ne yazık ki İslam dünyası, son üç asırda bilim ve teknoloji alanında gerekli atılımları yapamadı. Ve bunun bedelini de çok ağır ödedi, halen de ödemeye devam ediyor. Bu üzüntü verici durumdan kurtulabilmenin, yolu yeni bir medeniyet hamlesini başlatmaktan geçer. Bu alanda öncülük görevi de yine bize düşmektedir.

Zaman