Risale-i Nur Kahire kitap fuarında
Fuarda, Altın Başak ve Nil Yayınevleri 4B, Sözler ise 2 nolu kitap sarayında yer alıyor
Dünyanın üçüncü büyük kitap fuarı olarak bilinen Kahire Uluslararası Kitap Fuarı'na Türk yayınevleri de katılıyor. Bu yıl 42.'si düzenlenen fuara ilginin oldukça fazla olduğu görüldü.
Son 3 yıldır Kahire Uluslararası Kitap Fuarına katıldıklarını ifade eden Altın Başak Yayınevi Kahire Sorumlusu Sadık Tanrıkulu, Türkçe'den Arapça'ya çok sayıda kitap çevirdiklerini ifade etti. Tanrıkulu, "Altın Başak Yayınları'nın Kahire'de şubesini açtık. Bediuzzaman Said Nursi Hazretlerinin Risale-i Nur'larını Arapça'ya tercüme ediyoruz. Tercümeleri Mısırlı, Suriyeli ve Sudanlı uzmanlardan oluşan bir heyetle yapıyoruz. Bediüzzaman'ın mesajını tam olarak anlattığımıza inanıyoruz. Fuara altı cild ve 25 küçük kitapla katıldık. Yayınevi olarak ayrıca sesli yayınlara da başladık. Bediüzzaman'ın Arapça yazmış olduğu ve sonradan Arapça'ya çevrilmiş olan bütün eserlerini seslendirmeyi planlıyoruz. Seslendirmeyi Mısırlı bir dini musiki sanatçısı gerçekleştiriyor. Öte yandan El Ezher Üniversitesi Din İşlerin Yüksek Kurulu tarafından kabul edilen, Hayrat Vakfı Tevafuklu Kuranı Kerim'in de basımını burada gerçekleştirdik. Bu mushafta Allah lafızları alt alta, karşı karşıya yada sırt sırta geliyor" dedi.
Kahire Uluslararası Kitap Fuarı'na Türkiye'den katılan bir diğer kuruluş ise Sözler Yayınevi. Kahire Kitap Fuarı'nın kendileri için son derece önemli olduğunu dile getiren Sözler Yayınevi Kahire Şubesi Müdürü Abdulkerim Baybara, fuara 1986 yılından beri düzenli bir şekilde katıldıklarını söyledi. Baybara, "Türk kültürünü, Türk kitaplarını, Türk ve Osmanlı mutfağını Arap dünyasına iletmek için bu fuar bize iyi bir zemin hazırlamış oluyor. Sultan 2. Abdülhamid ile ilgili kitaplar oldukça ilgi görüyor.
Yayınlarımız arasında, Prof. Dr. Ahmet Akgündüz tarafından yazılmış olan 'Bilinmeyen Osmanlı' kitabı da bulunuyor. Ayrıca Hattat Vefet Kavukçu tarafından yazılmış olan El Ezher onaylı Kur'an-ı Kerim ve Risale-i Nur'lar da yer alıyor' şeklinde konuştu. Baybara ayrıca kendilerinin Türkiye adına böyle bir fuarda bulunmalarının önemine değinerek, 'Türkiye adına yurt dışında oluşan lobiye katkıda bulunmuş olmak bizi memnun ediyor" dedi.
13 Şubat 2010 tarihine kadar faaliyetlerine devam edecek olan fuara 31 yabancı ülke katılıyor. Bu yıl fuara Kazakistan, Polanya ve Danimarka ilk kez iştirak etti. Kahire Kitap Fuarı'nın bu yılki şeref konuğu Rusya. Her yıl olduğu gibi bu yıl da fuarda kültürel, sanatsal ve fikri konularda kültürel faaliyetler yapılıyor. Uzun yıllardır Medinet el Nasr'daki fuar alanında düzenlenen Uluslararası Kahir Kitap Fuarı önümüzdeki yıl başka bir yere taşınacak. Türkiye'den Nil Yayınlarının da katıldığı fuarda geçen yıl Türkiye Kültür Bakanlığı da yer almıştı. Kültür Bakanlığı bu yıl şeşitli sebeplerden dolayı fuara katılmıyor.
Fuarda, Altın Başak ve Nil Yayınevleri 4B, Sözler ise 2 nolu kitap sarayında yer alıyor.