Zübeyir Gündüzalp, model şahsiyettir

Zübeyir Gündüzalp, model şahsiyettir

Eğitimci-Yazar İbrahim Kaygusuz Şanlıurfa Bediüzzaman Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı Seminer Salonunda Zübeyir Gündüzalp'le ilgili bir seminer sundu

Safa Kerem Artan'ın haberi

Eğitimci-Yazar İbrahim Kaygusuz Şanlıurfa Bediüzzaman Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı Seminer Salonunda “Bir İman Abidesi ve Sadakat Sembolü: Zübeyir Gündüzalp”  seminerini sundu.

Şanlıurfa’da Bediüzzaman Haftası etkinliklerinin sonuncu gününde; Şanlıurfa Bediüzzaman Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı tarafından, merhum Zübeyir Gündüzalp’in vefatının 39. yıl dönümüne tevafuk eden programa çok sayıda dinleyici katıldı.

İbrahim Kaygusuz seminerinde Zübeyir ağabeyin hayatı, şahsiyeti, Nurlarla tanışması, Bedizzaman’a hizmeti ve vefatından sonraki hayatı ve hizmetleri ile ilgili kesitler sundu. 

İşte Kaygusuz’un seminerinden notlar:

Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin; Harim-i ismetindeki hizmetkarı (kendi ifadesi), Sır katibi Tahiri Mutlu, Veziri Bekir Berk. Üstad Bediüzzaman Said Nursi’ ye göre: Zübeyir Gündüzalp; Nur talebelerinin kumandanı, Nur hizmetinin kurmayı, Hizmet için ahiretini feda eden insan’dır. Gündüzalp’in hayatı, Bediüzzaman’ın manevi tasarrufundadır. Bediüzzaman: Zübeyir’i üç yaşında iken himayeme aldım demiştir.

Tarih 1948, Yer Afyon Zindanları; Türkiye, yeni bir hürriyet dalgasının eşiğindeydi, DP’nin ayak sesleri geliyordu. Devrin şerirleri fatura kesecek suçlu arıyordu! Ve Said Nursi 70 yaşında hapse mahkum edildi. Gündüzalp’in ruhunda fırtınalar kopmaya başladı, Hapishaneye girmek istedi ama alınmadı! İnönü’ye kendini ihbar etti ve hapse girdi... Artık Said Nursi ile aynı mekandaydı! Afyon Hapishanesi; Şiddetli imtihanların yaşandığı mekan, Zehirler, soğuklar, meşrep ihtilafları, ümitsizlikler... Nurcular, musibete karşı paratoner olmuşlardı! Ülkede istibdadın çemberi kırılmıştı, Demokrasi şarkısı herkesin dilindeydi, Yaşanan değişim, Üçüncü Said’in habercisiydi.

 “Gündüzalp’i bugünlere taşıyan dört realite:

- Gerçek fedakâr olması
- Bediüzzaman’a 13 yıl fasılasız hizmet etmesi
- Vefatından sonra kritik roller üstlenmesi
- Said Nursi’nin mesleğini muhafaza etmesidir.

GÜNDÜZALP VE ISPARTA SİSTEMİ

Tarih: 1950; Isparta’da yeni bir hizmet safhası başlamıştı
Hizmet Gündüzalp’le büyük bir ivme kazanmıştı. Nursi, Gündüzalp’i kainata değişmediğini ifade ediyordu. Bediüzzaman: “Zübeyir olmadan ders yapmam!” diyordu. Nursi, “Zübeyir, başı kesilse gövdesi ile karşımda olur” demişti. Nursi, ahiretini dahi feda ettiğini söylüyordu

NEZARET ETTİĞİ HİZMETLER

- Bediüzzaman’ın şahsi hizmetini yapma
- Risale-i Nur’un neşir hizmetini takip
- Lahika mektuplarını yazılması ve tanzimi
- Tarihçe-i Hayat’ın hazırlanması
- Gazetelerin takibi ve gerekli tekziplerin yazılması
- Ziyaretçilerin Bediüzzaman’la buluşturulması

BEDİÜZZAMAN VEDA EDİYOR

Son aylarını yaşayan Bediüzzaman; 27 Mayıs’ın kokusunu almıştı, Ankara’yı ikaz etmek istiyordu, Ankara ve İstanbul seyahatleri başladı, Türkiye’de fırtınalar koptu, Kimseye sesini duyuramamıştı. Vefatıyla birlikte Türkiye ihtilalin kucağına düşmüştü.

ZORLU DÖNEMEÇ

Bediüzzaman vefat etmiş, Nur talebeleri fetret devrine girmişti, Cemaatin üzerine ölü toprağı serpilmiş, Ayrılık tohumları baş göstermişti, zorlu dönemece girilmişti, Gündüzalp’in hizmeti yeni başlıyordu. Bu durumda alınan üç tedbir: Duymamak, Konuşmamak, Hizmete devam etmek olmuştur.

Gündüzalp’in Üstadın vefatından sonraki Hizmetleri:

Merkezi bir kadro kurdu ve ortak aklı yakalamaya çalıştı, Meşveret hassasiyetine devam etti, arkadaşlarına sorumluluk verdi, kadrosuna güvendi, hizmet edenlere sahip çıktı, gazetenin çıkmasına ön ayak oldu, yayınevi kurdurdu, üniversite gençliğini hizmete yönlendirdi, fedakarlığı, cesareti ve tedbiri öğretti, ikinci defa Risale-i Nur külliyatını bastırdı, cemaati birliği sağladı, meslek ve meşrebin muhafazasına önem verdi,  Bekir Berk’i mahkemelere gönderdi.

Kaygusuz, seminerinin ardından okuyucularına kitaplarını imzaladı.
 
www.RisaleHaber.com