Millet son sözü referandumda söyleyecek

Millet son sözü referandumda söyleyecek

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin tümü 72 ret oyuna karşı 336 oyla kabul edildi

Ahmet Bilgi'nin haberi:

Türkiye'nin önünü tıkayan Anayasada kısmi değişiklik öngören teklifin tümü 336 oyla kabul edildi. Belirli bir ideolojiyi savunan kesimin büyük engellemelerine rağmen kabul edilen değişiklikte son sözü millet söyleyecek.

Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Halil Doğan, "Yeter söz milletindir" sözünün bir kez daha gündeme geldiğini söyledi.

1946'da Demokrat Parti'nin, İnönü’lü CHP'ye karşı siyaset meydanına çıktığı dönemde en önemli sloganının ”yeter, söz milletindir” olduğuna dikkat çeken Doğan, "Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren halk görüşü alınmamış, halka rağmen halkçılık politikası yürütülmüş ve “yeni bir halk” inşası için halkın değerlerini hiçe sayan bir uygulama yapılmıştı. Yeni bir anlayıştan çıkan Demokrat Parti “yeter söz milletindir” diye ortaya çıkınca adam yerine konmaya susamış halk, halk partisini sandığa gömmüş ve Demokrat Parti'yi iktidara taşımıştı" dedi.

27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisan gibi tarihlerde meydana gelen darbe ve muhtıralarla halkın temsilcilerinin alaşağı edilidiğini ifade eden Doğan, "halkın iktidarını nasıl engellemeye çalışırız düşüncesiyle 1960, 1982 Anayasalarıı halka dayatmışlardır. 12 Eylül anayasası da sözüm ona halka sorulumuştu ama öyle bir referandum du ki hayır demek fiilen yasaktı. Oylamadaki “hayır” kartlarının rengi olan maviyi çağrıştırmak için Tatlıses’in Mavi Mavi şarkısını manşete çeken gazeteyi bile kapatmışlardı. Bugün halkın önüne yeni bir referandum geliyor. 1982 yılındaki ihtilal anayasasının hepsini olmasa da önemli maddelerini değiştiren değişiklik meclisten geçti ve onaylamak için halkın önünde. Meclis başbakanın dediği gibi bir tarih yazdı. Umuyorum ki halk da yeni bir tarih yazazacak. Halkımızın iktidar-muhalefet demeden darbecilere karşı mücadele veren, darbecileirn yargılanmayacağına dair maddeyi kaldıran bu anayasa değişikliğine evet diyeceğini umuyorum" şeklinde konuştu.

PAKETTE NELER VAR?

Türkiye, demokratikleşme yolunda dev bir adım daha atarak anayasa değişikliğini tamamladı. AYM ve HSYK’nın yapısı değişti, YAŞ’a yargı yolu açıldı.

YAŞ KARARLARINA YARGI YOLU

• YAŞ’la ordudan atılanlar yargıya başvurabilecek. Askerler, görevleri dışında sivilde yargılanacak. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları Yüce Divan’da yargılanacak.

AYM VE HSYK DEĞİŞTİ

• Anayasa Mahkemesi üye sayısı 17’ye çıktı, görev süresi 12 yıla indi. HSYK’nın üye sayısı  22’ye çıkarıldı.

DARBECİLER YARGILANABİLECEK

• 12 Eylül Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi’nde üyelerinin yargılanmasını önleyen Geçici 15. Madde kaldırıldı.

SOSYAL VE EKONOMİK DEVRİM

• Kadın, çocuk ve engellilere pozitif ayırımcılık getirildi. Çalışanlar birden fazla sendikaya üye olabilecek ve başka sendikalara destek grevi yapabilecek. Memura toplu sözleşme hakkı verilecek.

KAMU DENETÇİLİĞİ İLK KEZ

• Ekonomik ve Sosyal Konsey Anayasa kapsamına alındı. Kişisel verilerin korunmasına güvence getirildi. Yurt dışına çıkış yasağı yargı kararına bağlandı. Kamu Denetçiliği Kurumu ilk kez uygulanacak.

SÜREÇ BÖYLE İŞLEYECEK

Anayasa değişiklik paketi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylaması halinde, halkoyuna sunulacak. Teklif, bütün halinde oylanacak. Oyların yarısından bir fazla olması durumunda teklif kabul edilmiş olocak . Aksi durumda teklif reddedilmiş olacak. Cumhurbaşkanı Gül’ün teklifin tümünü ya da bazı maddelerini bir kez daha görüşülmek üzere TBMM geri gönderme yetkisi de bulunuyor. Bu durumda, görüşme sürecinin yenilenmesi gerekecek.

www.RisaleHaber.com