Abdest almaya asker nezaretinde gidiyorduk
27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından kampta zorunlu ikamete tabi tutulanların yaşadığı sürgün günleri kitap oldu
27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından Sivas Kabakyazı'da oluşturulan kampta zorunlu ikamete tabi tutulan doğu illerinin tanınmış aileleri ile bölgenin önde gelen kanaat önderlerinin yaşadığı sürgün günleri kitap oldu.
Gazeteci Nevzat Çiçek'in "27 Mayıs'ın öteki yüzü: Sivas kampı" isimli kitabında, darbeden dört gün sonra Sivas Kabakyazı'da oluşturulan toplama kampının gizli kalmış yönleri yaşayanların ağzından anlatılıyor. Sivas kampında çoğunluğu Kürt ailelerine mensup 485 kişi zorunlu olarak tutulmuş, ardından 55 kişi 33 vilayete sürgüne gönderilmişti. Eserde görüşlerine yer verilen Said Ensarioğlu, kampı "Hepimiz hain olduk." cümlesiyle açıklıyor. Babası Abdürrezak Ensarioğlu başta olmak üzere 12 kişi ile birlikte Sivas'ta "zorunlu misafirliğe" tabi tutulduklarını ifade eden Ensarioğlu, kamptaki tutukluluk dönemlerinin arkasından 33 vilayete sürgüne gönderildiklerini aktarıyor.
Olayın diğer canlı tanıklarının anlatımları şöyle: Abdullah Fırat: "Sivas kampında zorunlu misafir olarak tutulduğumda 14 yaşında idim. Sürgüne hayvan yükleme vagonları ile götürüldük. Bir darbe hükümeti idi. Millete eziyet vermeyi kendilerine prensip edinmişlerdi." Mehmet Kırkıncı Hocaefendi: "Bir bölüğü boşaltmışlardı, hepimizi oraya hapsettiler. Abdest almaya asker nezaretinde gidiyorduk. Her taraf kapalı ve sıcaktı."