Ayasofya'nın saklı hazineleri gün yüzüne çıktı
İlk kez gün yüzüne çıkartılan 18 eser, 6 Haziran'a kadar Sultan ikinci Selim türbesinde ziyarete açık olacak
Uğur Öztürk'ün haberi:
Osmanlı döneminin kültür ve sanat tarihi bakımından çok önemli ve değerli bazı eşyaları, bugün Ayasofya'da sergilenmeye başlandı. İlk kez gün yüzüne çıkartılan 18 eser, 6 Haziran'a kadar Sultan ikinci Selim türbesinde ziyarete açık olacak.
Ayasofya bugün tarihi günlerinden birini yaşadı. 18 Eylül 2009 tarihinde açılan ve büyük ilgi gören padişah türbelerinin ardından bu kez de türbe sandukalarının orijinal örtüleri, puşideleri, kaftanlar, Ravza-i Mutahhara örtüleri, Kur'an-ı Kerim'ler başta olmak üzere ilk kez gün yüzüne çıkartılan 18 eser, törenle ziyarete açıldı.
Törende konuşan Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, yaptıkları çalışmaları anlattı. Bugün gün yüzüne çıkartılan 18 adet eserle ilgili bilgiler veren Dursun: "bugün gizli saklı hazineleri gün yüzüne çıkarıyor." dedi.
Dursun'un ardından İstanbul Kültür ve Turizm İl müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili de, bir konuşma yaparak eserleri gün yüzüne çıkaran ekibe teşekkür etti.
ESERLERİN ÖZELLİKLERİ
2004 yılında Ayasofya Haziresinde yer alan Sultan III. Murad'ın dört şehzadesi ve kızının gömülü olduğu Şehzadeler türbesindeki sandukalar üzerinde insutu sanduka kılıfları, şehzade kaftanı, entari, Kâbe iç örtüsü, kisve-i şerif ve Ravza-ı Mutahhara iç örtüleri tespiti yapıldı. İnsutu olarak bulunan eserler, Osmanlı'da tabutların ve sandukaların üzerine örtü örtme geleneğinin belgelenmesi açısından önemli bir yere sahip. Sergide, sandukalar üzerinde bulunan eserlerden iki sanduka kılıfı, iki şehzade kaftanı, Hanım Sultan'a ait olan entari ve dini örtüler sergilenecek.
Sergide yer alacak sanduka kılıfları zemini güvezi ipek kadife, motifler ise klapdan ile dokundu. Sanduka kılıfları, sonsuzluk prensibine uygun olarak şaşırtmalı sıralarda yerleştirilmiş karanfil motifli. Karanfil motifi, Bursa kadife dokumacılarının en yaygın olarak kullandıkları motifler arasında yer alıyor. Yatık yüzü ve mefruşat olarak kullanılan karanfil motifli çatmalar, 16.yüzyıl sonu ve 17.yüzyıl başlarında hanedan türbelerinde sanduka örtüsü olarak da kullanılmış.
Sergide yer alacak iki şehzade kaftanı da, kemha cinsi kumaştan dikilmiş. Bu kaftanlar, 16. yüzyılın son çeyreğine ait. Hanım Sultan'a ait olan entari ise, atlas cinsi kumaştan dikilmiştir. Bu entari, dönemin kadın giyim modasını yansıtıyor.
Eserler 29 Mayıs-6 Haziran tarihleri arasında Sultan 2. Selim türbesinde görülebilecek.