Said Nursi kapıyı Atatürk'ün yüzüne çarptı!
Sabah yazarı Tezel: Hür Adam'ın en tartışmalı sahnesi Said Nursi'nin Atatürk'le karşı karşıya geldiği an...
Risale Haber-Haber Merkezi
Sabah Gazetesi yazarı Mevlüt Tezel, Said Nursi'nin hayatının anlatıldığı Hür Adam filminde en tartışmalı sahnenin Said Nursi'nin Atatürk'le karşı karşıya geldiği an olduğunu söyledi.
Tezel, söz konusu sahnede en ilgi çeken noktalar arasında Said Nursi'nin Atatürk'ün karşısında bacak bacak üstüne atması olduğunu belirtti. Atatürk'ün tartışma sırasında sinirlenip masaya vurduğunu şfade eden Tezel, Said Nursi'nin Atatürk daha sözlerini bitirmeden hışımla yerinden kalkıp odadan kapıyı sertçe vurup çıktığını açıkladı.
İşte Mevlüt Tezel'in yazısı:
Bu sahne çok konuşulacak
Said Nursi'nin hayatını konu alan 'Hür Adam' filmi merakla bekleniyor...
En çok merak edilen ise Atatürk ile Said Nursi'nin buluştuğu sahne...
7 Ocak'ta vizyona girecek filme henüz basın gösterimi yapılmadı ama bazı sinemacılara izletildi...
Bu kişilerden biriyle konuşma fırsatım oldu.
Tartışma yaratacak sahneye geçmeden önce, isterseniz filmin konusuna bir göz atalım: "Said Nursi, ülkesinde ve dünyada İslami yaşantının zayıflatılmaya ve yok edilmeye çalışıldığını görerek bir mücadeleye başlar. İslami ilimlerle yetişen idealist bir alim olan Said Nursi, iman hakikatlerini yazılı ve sözlü olarak yaymaya çalışır.
Bu sebeple resmi makamlar tarafından hakkında soruşturma ve mahkeme süreci başlatılan Said Nursi, Isparta'nın Barla beldesine sürgüne gönderilir.
MECLİS'TEKİ TARİHİ KONUŞMA
Kendisini kabullenen birkaç talebe ile başlayan Barla hayatı, eserlerini yazıp tüm dünyaya yaydığı Risale- i Nur Külliyatının ortaya çıkmasına zemin oluşturur...
Film, bütün hayatı iman hakikatlerini anlatmakla geçen, Bediüzzaman lakaplı Said Nursi'nin, çilelerle dolu hayat mücadelesini anlatmaktadır..."
Gelelim Atatürk ile Said Nursi'nin karşı karşıya geldiği sahneye...
Tarihi kaynaklarda, 9 Kasım 1922'de Bediüzzaman için Meclis'te resmi bir 'Hoş geldin töreni' düzenlediği ve dua etmesi için kürsüye davet edildiği yazıyor... Kurtuluş Savaşı mücadelesini destekleyen Said Nursi, kürsüde Kurtuluş Savaşı gazilerini kutlar ve zafere ulaşmaları için dua eder.
KAPIYI ÇARPIP GİDİYOR
Ancak Said Nursi çok geçmeden Ankara'da dinden uzaklaşıldığını, milletvekillerinin çoğunun namaz kılmadığını gözlemler ve 19 Ocak 1923'te bir bildiri yayınlar...
Bildiride milletvekillerini dine ve namaz kılmaya davet etmektedir...
Atatürk de bu bildirinin yayınlanmasından rahatsızlık duyup Saidi Nursi'yi odasına çağırır ve ikili arasında şiddetli bir tartışma çıkar.
İşte filmde bu meşhur tartışma perdeye taşınacak.
Bu sahnede Atatürk'ün milli bütünlüğü, egemenliği milliyetçilikle sağlamak istediğini ve Said Nursi'nin yayınladığı bildirinin hatalı olduğu; Said Nursi'nin ise İslamiyet'te imandan sonra en yüksek hakikatın namaz olduğunu ve namaz kılmayanın hain olduğunu söylediği iddia ediliyor.
Bu sahnede en ilgi çeken noktalar ise; Said Nursi'nin Atatürk'ün karşısında bacak bacak üstüne atması...
Atatürk'ün tartışma sırasında sinirlenip masaya vurması... Said Nursi'nin Atatürk daha sözlerini bitirmeden hışımla yerinden kalkıp odadan kapıyı sertçe vurup çıkması...
Bazı sinema dağıtımcıları bu sahnenin tepki çekebileceğinden bahsediyor.
Yönetmen Mehmet Tanrısever'in, tartışma sahnesinde Said Nursi'nin karizmasına karizma katıp, Atatürk'ü ezip geçtiği yorumlarını yapanlar da var. 'Hür Adam' cephesinden gelen haberler şimdilik bu kadar... Görünen o ki, bu film köşe yazarları kadar tarihçiler arasında da tartışma yaratacak.
'Hür Adam' filminde propoganda var mı?
Öncelikle Said Nursi'nin hayatının çok geç beyazperdeye taşındığına inanıyorum... Said Nursi'nin hayatı mutlaka anlatılmalıydı. 'Hür Adam' bu açıdan önemli bir yapım. Asıl önemli yanı ise resmi tarihin dışına çıkarak Said Nursi'yi anlatacak olması...
Cumhurriyet'in temellerinin atıldığı dönemde yaşananlar ve İstiklal Mahkemeleri ile ilgili hâlâ cevaplanmayı bekleyen sorular var. Bugüne kadar resmi tarihin anlattıklarını kabul etmeyen bir kesimin olduğunu da unutmayalım! 'Hür Adam'ın Said Nursi'nin hayatının özelinde tarihi olayları nasıl anlatacağı merak konusu. Dönem ve biyografi filmlerinde objektif ve tarafsız kalabilmek ise çok önemli. En büyük dileğim Mehmet Tanrısever'in objektif bir dil yakalaması ve dönemi şartları içinde ele alması... Ancak şu ana kadar çıkan haberler, fragmanlardan elde edilen izlenim, filmin söz konusu dönemi muhafazakarların gözünden anlattığı yönünde... Hatta bazıları daha şimdiden 'Hür Adam'ı propaganda filmi ilan etti. Tabii asıl sağlıklı yorumlar film vizyona girdikten sonra yapılacak.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.