İşin hakkını vermek helal rızkın vesilesi
Peygamberimiz (sas) "İşçiye ücretini (alnının) teri kurumadan veriniz." hadisiyle işverenlere çalıştırdıkları işçinin hakkını gözetmelerini öğütlüyor.'
Neşe Polat'ın haberi
İşverenin, işçinin ücretini vermesinin yanı sıra; çalışanın da işini hakkıyla yapmak için gayret sarf etmesi önem arz ediyor. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vecdi Akyüz, çalışmanın hem dünyevî hem de dinî bir görev olduğunu söylüyor. Akyüz, çalışılan işi bilerek veya ihmalle aksatmanın ise hak edilmeyen ve dinen helal olmayan ücrete yol açtığını belirtiyor.
Çalışma hayatında en üst düzeyde verimli çalışmak her zaman mümkün değil. Çoğu zaman işler büyük bir aşkla yapılırken bazı günlerde yapılan iş, günü kurtaracak seviyede oluyor. Prof. Dr. Vecdi Akyüz işi ihmal etmenin, yavaşlatmanın, savsaklamanın ve kendisi ya da başkası adına iş yapmanın caiz olmadığını ifade ediyor. Hakkı verilmeden yapılan işten kazanılan ücretin helal olmadığını belirten Akyüz, "İşçi, elinden geldiğince işini en iyi ve en sağlam biçimde yapmakla yükümlüdür. İşi bilerek düzgün yapmamak, doğru değildir. Bu konuyla ilgili Hz. Peygamber, 'Bizi aldatan (işinde hile yapan), bizden değildir.' buyurmuştur." diyor. İşyerlerinin çalışanın ekmek teknesi olduğunu kaydeden Akyüz, işçinin işinin ve çalıştığı ortamın değerini, bu düşünceyle takdir etmesini tavsiye ediyor. Vecdi Akyüz'e göre çalışan, işinin hakkını vermek ve ücretini helalinden hak etmek için gayret göstermeli. Akyüz bu çabanın nasıl olması gerektiğini ise "Çalışan, işini öğrenmeli ve en güzel şekilde yapmalı. İşyerinin ürün kalitesini yükseltmek için elinden gelen titizliği göstermelidir. Elinden geldiği ölçüde, bilgi ve becerisini işine yansıtması, ihmal göstermemesi, işyerine ait mallara ihmal ve kasta dayalı herhangi bir zarar vermemesi, ücreti hak etmek için alın terini sonuna kadar akıtması gerekiyor." cümleleriyle anlatıyor.
İşverenin çalışanı üzerindeki haklarının yanı sıra işçinin de patronu üzerinde hakları bulunuyor. İşçinin haklarının en başında hak ettiği ücreti zamanında alması geliyor. Akyüz, çalışanın ücretini almasının yanı sıra sahip olduğu diğer haklarını şöyle aktarıyor: "İşçilere yapabilecekleri makul ölçüde iş yaptırılır. İşçinin sağlığını, çalışma güvenliğini sağlamak işverenin görevidir. İşçinin ruh ve beden dinginliği sağlaması için, günlük dinlenme saatleri, inancı doğrultusunda ibadet saatleri, hastalık izni, tatil ve aylık izinler düzenlenmesi gerekir. Bu, iş verimliliği için zorunludur." Akyüz, çalışanın namaz ve oruç gibi farz ibadetleri yapma hakkına sahip olduğunu da ekliyor.
Zaman