Helal gıda yanlış anlaşılıyor
Helal gıda yalnızca domuz eti ve alkol dışındaki ürünler olarak algılanmamalı
Şevin Ayaz'ın haberi:
Helal gıda tartışmaları uzun bir süredir gündemden düşmüyor. Bizim Market Dergisi'nin Türkiye'de helal gıda algısını araştırmak üzere yaptığı ankette toplumun yüzde 27'si helal gıdayı daha önce duymamış. Yüzde 31'lik bir oranı oluşturan kesim, helal gıdayı "alın teri ile kazanılan kazanç" olarak bilirken, yüzde 27,1'i "dine uygun olan gıda", yüzde 2,8'i "domuz eti olmayan gıda" olarak tanımlamış. Toplumun büyük bir kesimi tarafından hala bilinmeyen ya da az bilinen helal gıda kavramını tekrar konuşmak ve bir de örnek sunmak için Nafia Gıda'nın kapısını çaldık. İşletme Müdürü Kemal Helli ile helal gıdayı nasıl algıladıklarını, üretimde neyi esas aldıklarını ve helal gıda hakkında bilinmeyen birçok şeyi konuştuk.
HELAL RIZIK BOL BEREKET
Nafia Gıda 1998 yılında "helal rızık ve bol bereket" sloganıyla üretime başlamış. İşletme Müdürü Kemal Helli, "Amacımız, müşterilerimizin her gün alışverişini yaptıkları çeşitli markalı gıda ürünlerinin dengini, helaliyet ölçüleri dahilinde helal, haram ve şüpheli ayrımını dikkate alarak sağlıklı, hijyenik ve bilimsel ölçülerde İslami hassasiyetle üretimini yapmak. diyor. Hz. Muhammed'in "Haram belli, helal belli, siz şüpheli şeylerden sakınınız" hadisinden hareketle domuzdan elde edilen katkı maddeleri ve alkol gibi haram olan temel kriterlere dikkat ediyorlar. Toplumun büyük kesiminin helal gıda deyince sadece alkol ve domuz eti ve katkılarını anladıklarını ancak sakıncalı katkı malzemelerine dikkat edilmediğini söyleyen Helli, bu noktaya dikkat çekiyor.
Nafia Gıda üretimlerini fason olarak üretiyor. Bu üretim biçimiyle çalışma şartlarını kendilerinin belirlediği bir zemin oluşturabiliyorlar.
ÜRETİMİN HER SAFHASI KONTROLLÜ
Üretimin her safhasında başında bizzat yetkililerin bulunuyor. İlk aşamada hedeflenen ürünün içindekiler inceleniyor. Yağ, aroma, renklendiriciler, kıvam artırıcılar, süttozu gibi maddeler üzerinde araştırma yapılarak şüpheli ve dinen uygun olmayan maddeleri tespit ediliyor. Daha sonra uygun bulunmayan ürünlerin yerine helal olan ürünleri belirleyerek varsa helal sertifikalarını inceleniyor. Ürünün içeriği konusunda yeterli araştırmaları yaptıktan sonra üretim aşamasına geçiliyor.
SORUN OLURSA SİL BAŞTAN ÜRETİYORUZ
Kemal Helli, "Üretimin her safhasında bu hususta donanımlı olan elemanlarımızla bizzat başında durarak yapıyoruz. Ürünün helaliyetine zarar gelebilecek her durumda, üretimi durdurup prosedürü en baştan başlatıyoruz. Birçok üründe parlatıcı, renklendirici, margarin yağı, mono ve digliseridler, kıvam arttırıcılar, jelatin gibi dinen kullanılması caiz olmayan katkı maddelerini Nafia Gıda olarak ürünlerimizde kesinlikle kullanmıyoruz. Yemediğimiz ve yiyemeyeceğimiz hiçbir ürünü üretmiyoruz" diyor.
HELAL GIDA YANLIŞ ANLAŞILIYOR
Helli, helal gıdanın Türkiye'nin büyük çoğunluğu tarafından yanlış anlaşıldığını söylüyor. Helal gıdanın yalnızca domuz eti ve alkol dışındaki ürünler olarak algılanmaması gerektiğini, domuz etinden birçok katkı maddesi üretilerek ürünlerde kullanıldığını ifade ediyor. Helal olan katkı maddelerini kullanmaya o kadar önem veriyorlar ki, bir ürünün içeriğini öğrenmek için kalkıp Uzakdoğu'ya gitmişler. Nafia Gıda, üçü bir arada kahve, sarımsak yağı, jel kapsülleri ve diş macunu gibi ürünleri Malezya'da üretiyor ve bu ürünlerde kullanılan katkı malzemeleri helal gıda sertifikasına sahip.
Sektörde kaliteyi arttırmak istiyoruz
Kemal Helli, Nafia Gıda'nın vizyonunu, "Helal dairesinin geniş olduğuna, harama girmeye hiç lüzum ve ihtiyaç bulunmadığına inanan, Kalitesi ve güvenilirliği ile örnek olan, Tüketici haklarına daima saygılı, İnsan yaşamına helal çerçevede keyifli lezzetler sunan, eğitime ve gelişime öncelik veren, Takım çalışmasına inanan itibarlı bir şirket olmak." şeklinde açıklıyor. Amaçlarının helal gıdanın yayılmasını sağlamak ve helal gıda ürün yelpazesini arttırmak olduğunu söyleyen Helli, sektörde kalite kriterlerini yükseltmeyi amaçladıklarını ekliyor.
Yeni Şafak