Nükleer güçle çalışan araba mı geliyor?

Nükleer güçle çalışan araba mı geliyor?

Bilimadamları nükleer güçle çalışan araba geliştirebilir mi? Eğer gerçekleşirse, sizce bu araba ne kadar güvenli, temiz ve ucuz olur?

Howstuffworks isimli sitede yer alan habere göre, 1950'lerde Ford firması, Ford Nucleon ismiyle bir konsept araba geliştirdi. Ford'a göre nükleer güçle çalışan araba tasarlanmıştı ve geleceğin nükleer reaktörlerinin daha küçük, güvenli, taşınabilir ve hafif olduğu varsayımına dayanıyordu. Arabanın arkasında bulunan güç kapsülü nedeniyle tasarım böyle adlandırıldı. Benzin istasyonlarının yerini şarj istasyonlarının alacağı ve aracın tek şarjla yaklaşık 8 bin 50 km yol gidebileceği belirtildi. Birçok konsept araba vakası gibi, Ford asla Nükleon'u inşa etmediği, bunun sadece normal arabanın yarısı büyüklüğünde bir model araba olduğu belirtiliyor.

Bu imkansız bir istek gibi ya da bilimkurgu filmlerinden çıkmış bir şey gibi görünebilir, ancak nükleer güçle çalışan arabalar düşünülmeye değer, özellikle de sürekli yaşanan enerji ve iklim krizleri nedeniyle. Bazı uzmanlar, çeşitli şekillerde nükleer güç kullanımının yakın gelecekte yeniden güçlenebileceğini düşünüyor. Nükleer güç ne zaman epeyce güvenli, temiz ve karşılanabilir olursa. Neden arabalar için kullanılmasın ki?

Fikir edinmek için, ülkelerin geleneksel nükleer güç fabrikaları, denizaltıları ve uçak gemisinin ötesinde nükleer reaktörlere hangi kullanım alanlarında iş verdiğini düşünün. Reaktörlerin özelleştirilmiş kullanımlarından bazıları arasında aşırı soğuk iklimlerde ısınma sağlama ve kömürün temiz yanan gaza dönüşümü denemeleri yer alıyor. Rusya ve Amerika, küçük reaktörleri uydulara güç vermek için kullanıyor. Araştırma reaktörlerinin örnekleri olan bu uygulamalar, bilimadamlarına nükleer reaktörlerin diğer araçlarda kullanımına nasıl uyum sağlanacağı konusunda bazı fikirler verebilir.

Böyle bir ihtimal, temiz, güvenli ve karşılanabilir hidrojen yakıtı oluşturmak için nükleer enerjiyi kullanan nükleer yakıtlı hidrojen olabilir. Nükleer reaktörler aynı zamanda yüksek etkili aküleri şarj eden istasyonlara da enerji sağlıyor. Son olarak, bilimadamları minyatür nükleer güç fabrikası inşaa edebilir ve bunu arabaların içine yerleştirebilir.
Zaman