Obezite küresel boyutta bir sorun
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, obezitenin dünyada artığını belirterek, bakanlık olarak yaptıkları "Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım (SBKK)" çalışmasına göre, Türkiye'de obezite oranının erkeklerde yüzde 21.2,
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, obezite konusunda okullara yönelik çalışma yaptıklarını belirterek gazetemizin sorularını cevapladı.
# Türkiye'de obezite artıyor. Bu konuyla ilgili bir eylem planınınız var mı?
Bakanlığımız tarafından yapılan "Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım (SBKK)" çalışmasına göre, erkeklerde obezite sıklığı yüzde 21.2 iken kadınlarda yüzde 41.5 olarak bulunmuştur.
Ulusal Hane Halkı Araştırmasına göre ise ülkemizde 18 yaş ve üzeri bireylerde fazla kilolu olanların sıklığı yüzde 31.35, obezite sıklığı ise yüzde 12.02 bulunmuştur. Cinsiyete göre değerlendirildiğinde kadınların yüzde 28.93'ünün fazla kilolu, yüzde 14.59'unun obez, erkeklerin ise yüzde 33.64'ünün fazla kilolu ve yüzde 9.70'inin obez olduğu bulunmuştur.
# Obezite konusunda okul kantinlerine yönelik somut çalışmalarınız var mı?
"Türkiye Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı alt başlıklarından bir tanesi tamamen okullara yönelik yapılacak aktivitelere ayrılmıştır. Bu kapsamda okul kantinlerinde sağlıklı gıdaların satışına yönelik düzenlemeler, öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik beslenme eğitimi programları, beslenme ve fiziksel aktivite ile ilgili özel gün ve haftaların kutlanarak kamuoyunun dikkatinin çekilmesi, özellikle düşük sosyo-ekonomik bölgelerde ücretsiz okul sütü, kahvaltı gibi programlarının düzenlenmesi, okullarda çocukların spor yapmalarına olanak sağlayacak spor tesislerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmaları sayabiliriz.
# İnsanları obezite konusunda nasıl bilgilendiriyorsunuz?
Uzun süredir yürütmekte olduğumuz "Toplum Beslenmesi" programımız var. Bu programı tüm illerde sağlık müdürlükleri aracılığı ile yürütüyoruz. www.beslenme.saglik.gov.tr adresli bir site oluşturduk. Her vatandaşımız bu sayfaya ulaşarak dengeli beslenme, obezite ve fiziksel aktivite konularında detaylı bilgiye ulaşabilmektedirler.
Ayaküstü beslenme obez yapıyor
# Çocuklarda obez olma nedenleri neler?
Ülkemizde, kentsel bölgelerde çocuk ve gençler arasında geleneksel beslenme alışkanlıklarımız yerine ayaküstü beslenmenin sıklıkla tercih edilen bir beslenme şekli olduğu görülmektedir. Ayaküstü beslenme, enerjisi yüksek, doymuş yağ asitleri ve tuz içeriği zengin, ancak posa içeriği, A ve C vitaminleri ve kalsiyum yönünden yetersiz olup, sıklıkla bu tarz beslenme yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olmakta, obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıkların oluşma riskini artırmaktadır. Bu tür beslenme obezitenin artmasına neden olmaktadır.
# On yıl sonra obeziteyle ilgili durum ne olacak?
Yapılan çalışmalar obezitenin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artmakta olduğunu göstermektedir. Bunu önlemek için Bakanlığımızca ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum örgütleri işbirliği içinde "Türkiye Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı"nı başlatmış bulunuyoruz. Program kapsamında alınacak önlemlerle vatandaşlarımızı yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite konusunda bilinçlendirerek obezite görülme sıklığını azaltmayı planlıyoruz.
Yeni Şafak