Organ bağışında anneler daha fedakâr
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, Türkiye’de canlı donörden organ naklinin yaygın olduğunu, canlıdan organ bağışında annelerin ilk sırada geldiğini söyledi.
Prof. Dr. Taşçı, organ naklinin, beyin ölümünün ardından organların bağışlanması ya da canlı donörden alınarak yapıldığını hatırlattı. Türkiye’de böbrek, karaciğer, kalp, kornea, pankreas, ince bağırsak ve akciğer nakillerinin gerçekleştirilebildiğini ifade eden Prof. Dr. Taşçı, Türkiye’de 50 bine yakın diyalize giren kronik böbrek hastası bulunduğunu, ancak yılda bin 500 böbrek nakli yapılabildiğini ve nakillerin yüzde 80’inin de canlıdan yani hastanın kan bağı olan akrabalarından ya da yakınlarından alınan organla gerçekleştirildiğini anlattı. Taşçı, ‘’Canlıdan alınan böbrek nakillerinde en çok organ bağışlayanlar anneler oluyor. Anneleri kız kardeşler ve babalar izliyor. Bazen eşler de eğer uyumluysa birbirlerine organlarını verebiliyorlar’’ dedi.
Bebeğine karaciğerini verdi
Doğumundan itibaren karaciğerindeki bir enzim eksikliğine bağlı sitrülin denilen maddenin kanda ve beyinde birikmesi sonucu sık sık komaya giren bebek, annesinden alınan karaciğer dokusunun nakliyle sağlığına kavuştu. Bu tür bir nakilin Türkiye’de ilk, dünyada ise 3. kez yapıldığı bildirildi. Çocuğunun doğumundan itibaren çok hassas olduğunu ve doyasıya kucaklayıp sevemediğini belirten anne Şaziye Çetin, “İnşallah bundan sonra doya doya kucaklayıp seveceğim’’ diye konuştu.
Yeni Asya