Özbekistan'da şirketlere Nurculuk baskını
Uzun süredir dindarlara karşı baskı uygulayan Özbekistan idaresi artık Türk şirketlerini de suçlamaya başladı
Risale Haber-Haber Merkezi
Uzun süredir dindarlara karşı baskı ve tehdit ve şantaj uygulayan Özbekistan idaresi artık Türk şirketlerini de suçlamaya başladı.
BBC'nin haberine göre Özbek idareciler ülkede bir dizi Türk şirketini köktendinciliğe maddi destek vermekle suçluyor.
İslam Kerimov'un korku devleti Özbekistan'da Nurculuk ise en tehlikeli akım olarak nitelendiriliyor.
İşte BBC'nin haberi:
Perşembe günü devlet televizyonunda yayımlanan özel programda Türk şirketleri Özbekistan’la kardeşlik ilişkilerini ve ülkedeki elverişli yatırım ortamını kötüye kullandıkları ve vergi kaçırdıkları söylendi.
Devlet televizyonuna göre, “Turkuaz”, “Güneş” ve “Kaynak” benzeri bir dizi Türk şirketi Türkiye’de faaliyetleri yasaklanan “Nurculuk” dinî akımının gayelerini yaymaya çalışan yayınları dağıtmak ve gizli örgüt kurmakla iştigal etmiş.
Bu şirketler yıllardır Özbekistan’da faaliyet yürütmekte, niçin suçlamalar şimdi ortaya çıktı?
Programda ülkede 50’nin üzerinde Türk şirketinin kapatılarak onların 400 milyom som değerindeki mallarına el konulduğu ve sahiplerini hakkında dava açıldığı belirtildi.
Özbekistan televizyonundaki suçlamalar Özbek güvenlik güçlerinin Taşkent’teki büyük “Turkuaz” alışveriş merkezine operasyon düzenledikten bir gün sonra yankılandı.
Çarşamba günkü operasyonda başkentin eski baş uluslar arası ticaret merkezinin yer aldığı binanın etrafı otobüslerle getirilen çok sayıdaki güvenlik görevlisi tarafından sarıldı. Türkiye’nin Taşkent’teki elçiliğine yakın bir kaynak Özbek emniyet birimlerinin gerçekleştirdiği operasyonu “terör” olarak niteledi.
Onun ifadesine göre silahlı özel polis gücü alışveriş merkezini basan ve bütün çalışanları yere yatırarak mağazaları yağmaladı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak silahlı görevlilerin “Turkuaz” yöneticisi Vahit Güneş’in evine de baskın düzenlendiği ve yere yatırarak dövdüğünü söyledi. Birkaç saat boyunca binadan çıkarılmadan tutulan Güneş’in durumunun kötüleşmesinin ardından hastaneye kaldırıldığı bildirildi.
Elçiliğe yakın kaynağın belirttiğine göre gün içerisinde işadamından haber almak için hastaneye giden Türkiye'nin Özbekistan elçisi ve diğer görevliler hastanaye sokulmamış. Alışveriş merkezindeki mallar polis tarafından arabalara yüklenerek götürülmüş ve bu malların tutarı bilinmiyor.
Türk elçiliği ortaya çıkan olayla ilgili olarak açıklama yapmıyor. Fakat isminin açıklanmasını istemeyen elçilik çalışanlarından birinin söylediğine göre Türk diplomatları Özbek emniyetinin hareketinden oldukça öfkelenmişler. “Bu gibi operasyonlar önceleri de oldu fakat hiçbir zaman bu kadar kaba bir şekilde olmamıştı.” Diyor elçilik çalışanı.
O, Türk şirketlerinin Özbekistan’da gizli dinî faaliyetlere maddî destek vermekle iştigal ettiği iddialarının incelenmesi gerektiğini belirtiyor.
“Bu şirketler yıllardır Özbekistan’da iş yapmakta, niçin bu suçlamalar şimdi ortaya çıkıyor?” diye sormakta Türk elçiliği çalışanı.
Bilgilere göre göre geçen yılın aralık ayından bu yana Özbekistan’daki 7 büyük Türk şirketi kapatılmış. Türk ticarî faaliyetlerine karşı saldırılar 1990’lı yılların ortalarında da gözlemlenmişti, o vakitler bu saldırılara Özbek siyasî muhaliflerinin Türkiye’ye sığınmaları neden oldu, diye inanılmaktaydı. Yerel gözlemcilere göre şimdiki saldırılar Özbekistan’daki hakimiyetin yeniden yapılandırılması/bölünmesiyle bağlı olması mümkün. Türk şirketleri ülkedeki farklı iş gruplarının arasındaki savaşın kurbanları olmakta, diyor gözlemciler.