Özgürlük anıtı neden yeşil?

Özgürlük anıtı neden yeşil?

İnşa edildiği 28 Ekim 1886 tarihinden bu yana Amerika'nın sembolü haline gelen Özgürlük Anıtı, 125 yaşında.

Mustafa Armağan'ın yazısı  

Heykelle ilgili bilinmeyenleri kaleme alan araştırmacı-yazar Mustafa Armağan, heykelin Sultan Abdülaziz tarafından yaptırıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Çünkü Armağan'a göre Osmanlı bütçesinin geliri, bu heykelin inşasına yetmiyordu.

Işıklar saçan tacı, sağ elindeki bulutlara kaldırdığı meşalesi ve yerlere sürünen Romalı elbisesiyle New York Limanı'nın girişinde dikkati çeken Özgürlük Heykeli 125 yaşında. 28 Ekim 1886'da görkemli bir törenle açılan anıt, günümüzde ABD'nin simgesi haline geldi. Ancak dünyaca üne rağmen pek çok gizemi de içinde barındıran heykel hakkında merak edilenleri sizler için 10 maddede toparladık.

1. Özgürlük Heykeli hangi maddeden yapılmıştır? Heykel Paris'te yapılıp New York'a nakledileceği için çok ağır olmamalıydı. Bunun için heykelin içi boş bırakılmıştır, dışı çok ince bakırla kaplanmıştır. 2. Neden yeşil görünür? Heykelin kaplı olduğu bakır madeni, doğal olarak oksitlenir ve zamanla yeşil bir tabakayla kaplanır. 3. Boyu ne kadardır? Heykelin kendi boyu, tepeden meşaleye kadar 46 metredir. Kaidesiyle uzunluğu 93 metreye çıkar. Toplam ağırlığı 204 tonu bulmaktadır. 4. Heykelin yüzü kime aittir ve ilk yapılan parçası hangisidir? Özgürlük Heykeli'nin yüzü, heykeltıraş Frederic-Auguste Bartholdi'nin annesinin veya bir rivayete göre sevgilisinin yüzü model alınarak hazırlanmıştır. Heykelin ilk yapılan parçası, meşaleyi tutan sağ elidir. 5. Yüzü hangi yöne dönüktür? Özgürlük Heykeli'nin yüzü güneydoğuya dönüktür. Heykelin konumu limana giren gemiler için de mükemmeldir, zira "Bayan Özgürlük" duruşuyla, limana girenlere adeta "hoş geldiniz" demektedir. 6. Yıldırım çarpar mı? Heykele her yıl pek çok defa yıldırım isabet eder. 7. Meşale ve tacındaki ışınlar neyi temsil eder? Heykelin sağ elinde tuttuğu meşale aydınlanmayı, meşaleden çıkan ışıklar özgürlüğe giden yolu sembolize eder. Heykelin resmî adı da "Özgürlük Dünyayı Aydınlatıyor"dur. 8. Heykelin sol elinde tuttuğu tablette ne yazılıdır? Bu, bir kanun tabletidir ve üzerinde Romen rakamlarıyla Amerika'nın bağımsızlık günü olan 4 Temmuz 1776 tarihi yazılıdır (July IV, MDCCLXXVI). 9. Aslında neresi için yaptırılacaktı? Heykeltıraş Bartholdi, Özgürlük Heykeli'ni Süveyş Kanalı'nın Akdeniz girişine yerleştirmek istemiş. Mısır Hidivi İsmail Paşa maliyetinin altından kalkamayacağını fark edince yaptırmaktan vazgeçmiş. 10. Masonik bir mabet midir? Heykelde kullanılan birçok unsurun mason sembolizmiyle bağlantısı vardır. Heykeltıraşı Bartholdi de, yapım işini organize eden Laboulaye de, kaidenin mimarı Richard Morris Hunt da birer masondu.

Zaman