Peçeye yasak Fransa toplumunu böldü

Peçeye yasak Fransa toplumunu böldü

Kadınları koruyan önemli bir adım mı? Yoksa İslam düşmanlığına dayanan ırkçı bir hareket mi? Bakanlar Kurulu’nun kabul ettiği peçeye yasak öngören tasarı büyük tartışma çıkarttı.

Amira  El Ahl-Deniz Eğilmez'in haberi:

Fransa’da burka ve nikab gibi yüzü tamamen örten giysilere yasak getiren yasa tasarısı Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi. Tasarının yasalaşması için Meclis’ten ve Senatodan geçmesi gerekiyor.

Hukukçular ise konunun rahatlıkla Anayasa Mahkemesi'ne götürülebileceğine işaret ederek yasanın yürürlüğe girmesinin uzun sürebileceğine dikkat çekiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin danışmanlarından Henri Guaino bu konuda şunları söyledi:

“Hükümet ile parlamenterler siyasi ve etik sorumluluklarına uygun hareket etmek zorundadır. Ve ardından yargıçlar da hukukî sorumluluğu devralır. Bu konunun değerlendirilmesi noktasında şu an çok büyük görüş farklılıkları var.“

Hukukçular yüzü tamamen örten giysi yasağının Anayasa Mahkemesi ve İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınma olasılığının büyük olduğuna ve bu durumda yasağın yasalaşmasının iki yılı aşabileceğine dikkat çekiyor. Fransız Danıştay’ı da Müslüman kadınlara burka ve nikab giymemek gibi mutlak bir yasak getirilmesinin Anayasa’ya aykırı olabileceği yönünde uyarıda bulunmuştu.

“Fransa değerlerini hatırlatıyoruz”

Adalet Bakanı Michele Alliot-Marie ise kişisel özgürlüklere rağmen Fransa'da sokakta çırılçıplak dolaşılmasına da izin verilmediğini belirtiyor ve tasarıyla Fransa Cumhuriyeti'nin değerlerini hatırlatmayı amaçladıklarını vurguluyor:

“Demokratik ülkelerde insanlar yüzü örtülü dolaşmaz ve kadının onuruna haysiyetine saygı duyar.“

15 bin euroya kadar para cezası

Yasa özelikle kadını korumayı amaçlıyor ve kamuya açık alanlarda yüzü tamamen örten giysi giyenlerin 150 euro para cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Kadını peçeli dolaşmaya zorlayanlar ise 15 bin euroya kadar para ve bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Yasa tasarısının İslam'ı hedef almadığını vurgulamak isteyen Fransız hükümeti, tasarıda burka ya da peçeli çarşaf tanımlamasına yer vermedi. Ancak tartışmalar halk arasında ön yargıların artmasına yol açtı. Bir kadın hakları örgütünün düzenlediği panelde Elodie adındaki 26 yaşındaki bir kadın burka giydiği için başka bir kadının saldırısına uğradı. Elodie, bu olayı şöyle anlattı:

“İki kadından daha yaşlıca ve avukat olanı, benim peçemi iki ucundan tutup çıkarana kadar çekiştirdi. Oradaki diğer kadınlar gelip onu tutmaya çalıştı ama o devam etti. Başımdan çekip alana kadar.“

Yasağa karşı eylem yapacaklar

31 yaşındaki Kenza Drider de burkanın bir baskı göstergesi olmadığını, inancı nedeniyle giydiğini söylüyor. Kenze Drider diğer Müslüman kadınlarla planlanan yasağa karşı mücadele edeceklerini belirtiyor. Drider,  “Bence bu tartışma ırkçılık ve yabancı düşmanlığına dayanıyor. Özellikle de Fransa’da İslam düşmanlığını arttırdığı için” görüşünü savunuyor.

Diğer yandan Fransa’da süren alevli burka tartışmalarına vatandaşlardan da tepki geliyor. İnternet gazetelerinde okuyucular ülkede artan işsizlik, firma iflasları gibi sorunlara dikkat çekip, burkanın Fransa’nın tek sorunu olmadığını vurguluyor.

Deutsche Welle