'Pencere önü bostan' dönemi
İnsanlar özellikle emekli olduktan sonra vakit geçirmek için birçok hobi ediniyorlar. Bahçeyle uğraşmak da bunlardan biridir.
Kendi bahçenizde sebze yetiştirmek sizi sakinleştiriyorsa, sağlıklı sebzeler üreten bir bahçe oluşturmak için, işe nereden başlayacağınızı bilmeniz gerekiyor. Öncelikle mevsimi, sebze çeşitlerini, uygun ışığı ve dışarıda yetişeceği zamanı göz önüne almalısınız.
1. Uygun sebze tohumları alın. Kendi coğrafi bölgenizde yetişmeye elverişli, verimli tohumlar arayın. Birçok tohum paketinin arkasında bu bilgiyi bulabilirsiniz. Ayrıca, daha lezzetli sebzeler için organik ya da kalıtsal tohumları tercih edin.
2. Küçük plastik ya da strafor kapları bahçe toprağıyla doldurun. Toprağı suyla nemlendirin. Elinize toprak alın ve aşırı suyunu sıkıp sızdırın. Kapların her birine toprağı yerleştirin.
3. Tohumları kaplara koyun. Filizlerin karışmasını önlemek için her kaba tek bir tohum atın. Böylece, tohumları daha geniş bir kapa ya da toprağa aldığınızda bunları çözmek zorunda kalmazsınız. Tohumunuzu serpeceğiniz derinliğe özen gösterin. Her tohumun farklı bir derinlik ihtiyacı var.
4. Kapların hepsini etiketleyin. Böylece nereye hangi tohumu ektiğinizi karıştırmazsınız. Bu özellikle çok fazla sebze türü ektiğiniz zaman önemlidir. Yerini değiştirdiğinizde, üzerindeki etiketi bir çubuğa yapıştırıp diktiğiniz yere alın.
5. İhtiyacına göre her sebzeyi sulayın. Her gün diktiğiniz sebzeleri kontrol edin, suya ihtiyacı olup olmadıklarına bakın. Toprağın rengi siyahımsı ise, su yeterlidir. Eğer kahverengi ise daha fazla suya ihtiyacı var demektir. Birçok bitkinin 3-4 günde bir sulanmaya ihtiyacı vardır.
6. Sabırlı olun. Birçok sebzenin çimlenmesi, filiz vermesi 7 ile 10 gün sürebilir. Eğer toprak, su, sıcaklık ve aydınlatma doğruysa, tohumlarınız bu süre içinde filizlenecektir. Tohumlar 14 günde filizlenmezse, bunları atıp, her şeye baştan başlamalısınız. Bazen sorun tohumun kendisinden kaynaklanabiliyor. Her tohum filizlenmeyebiliyor.
Zaman Online