Peygamberimizin (asm) uyku hadisini futbolda uyguluyorlar
Düsseldorf Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma ve uzmanların açıklaması Peygamber Efendimizin (asm) uyku ile ilgili hadisinin hikmetini bir kez daha ortaya koydu
İbrahim Mert'in haberi:
RİSALEHABER-30 dakikalık gündüz uykusunun insanın öğrenme ve hafızasının gelişmesi açısından önemi bir kere daha vurgulandı. Yapılan bir araştırmaya göre gün içinde 26 dakika kestirmek insanın performansını yüzde 34, dikkatini ise yüzde 54 geliştiriyor.
Düsseldorf Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre kısa kestirme hafızayı geliştiriyor. Nasa araştırmasına göre kestirme pilotların performanslarını artırıyor. 26 dakikalık uyku pilotların performanslarını yüzde 34, dikkatlerini ise yüzde 54 yükseltiyor. Karar'da yer alan haberde bu durumun sporcular için de geçerli olduğunu belirten uzmanlar, aslında herkesin dikkatini artırmak için gün içinde 30 dakikalık uykunun gerekli olduğunu öneriyor.
FUTBOLCULARA UYKU ODASI
Uyku grusu olarak tanınan, Cristiano Ronaldo’nun aralarında bulunduğu ünlü isimlere uyku konusunda yardım eden Nick Littlehales, 90’lı yıllarda Manchester United futbol takımıyla çalıştığında sporcuların dinlenmesi ve toparlanması için uyku odaları hazırladıklarını, oyuncuların bu gündüz uykusuyla daha avantajlı duruma geldiklerini söyledi.
Özellikle öğleden sonra mutlaka gözlerin kapatılması ve dış dünyayla bağlantının kesilmesi gerektiğini belirten Nick Littlehales, bu sırada hiçbir şeyin düşünülmemesi ve kafanın boşaltılmasını tavsiye ediyor. En fazla 30 dakikalık uykunun yeterli olduğunu belirten Littlehales, uykudan sonra gün ışığına çıkmanın insana o hareketsizlik halinden daha kolay sıyrılmasına yardımcı olacağını söylüyor.
PEYGAMBER EFENDİMİZ (asm) ZİNDE OLMAK İÇN KAYLULE YAPARDI
Hz. Peygamber (asm) öğle namazını kıldıktan sonra, bir miktar uyur, ‘kaylule’ yapardı. Nitekim, Hz. Peygamber'in kaylûleden, "güzel bir âdet" diye söz ettiği (Dey!emî, IV, 266) zaman zaman süt teyzesi Ümmü Haram veya Enes'in annesi Ümmü Süleym gibi yakınlarının evinde kaylûle yaptığı rivayet edilir. (İbn Hacer, Fethu’l-bari, XI, 72)
Yine Resûl-i Ekrem, gecenin bir bölümünü ibadet için ayıranların gündüz kaylûle yaparak geceye zinde girmelerini tavsiye etmiştir. (İbn Mâce, Sıyâm, 22)
BEDİÜZZAMAN: YARIM SAAT ÖĞLEN UYKUSU GECENİN İKİ SAAT UYKUSUNA EŞİT
28. Lem'a ismini taşıyan eserinde Bediüzzaman Said Nursi hazretleri uykunun üç türü olduğundan bahsettiği kısımda uykunun bir türü olarak kayluleden bahseder. Kaylulenin gece ibadetini kolaylaştırması bakımından Peygamber efendimizin (sav) bir sünneti seniyyesi olduğuna dikkat çeken Üstad Bediüzzaman hazretleri öğlen uykusunu (kayluleyi) nitelikli kullanma açısından insanın ömrünü uzattığına işaret ediyor.
Yirmisekizinci Lem'a'da yer alan ilgili kısım ise şöyle:
ÜÇÜNCÜSÜ: Kaylûledir ki, bu uyku sünnet-i seniyyedir. Duhâ vaktinden, öğleden biraz sonraya kadardır. Bu uyku, gece kıyamına sebebiyet verdiği için sünnet olmakla beraber, Ceziretü’l-Arabda, vaktü’z-zuhr denilen şiddet-i hararet zamanında bir tatil-i eşgal, âdet-i kavmiye ve muhitiye olduğundan, o sünnet-i seniyyeyi daha ziyade kuvvetlendirmiştir. Bu uyku hem ömrü, hem rızkı tezyide medardır. Çünkü yarım saat kaylûle, iki saat gece uykusuna muadil gelir. Demek, ömrüne hergün bir buçuk saat ilâve ediyor. Rızık için çalışmak müddetine, yine bir buçuk saati, ölümün kardeşi olan uykunun elinden kurtarıp yaşatıyor ve çalışmak zamanına ilâve ediyor.
Kaynak: RisaleHaber.com
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.