Putin ile Erdoğan, Said Nursi konusunda farklı düşünüyor

Putin ile Erdoğan, Said Nursi konusunda farklı düşünüyor

Rusyalı siyaset bilimciden ilginç sözler

Risale Haber-Haber Merkezi

Rusyalı siyaset bilimci, İslam dini üzerine uzman Rinat Muhametov, son zamanlarda sık sık briaraya gelen ve bir çok konuda anlaşan Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Said Nursi konusunda farklı düşündüklerini söyledi.

Azerbaycan merkezli Yeni Çağ Haber'de yer alan habere göre Rinat Muhametov, Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirdi.

Bilimsel İslamcıların iktidara gelmesinden sonra

“Rusya ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının sık sık görüşmeler düzenlemesi iki ülke arasındaki ilişkilerin yüksek düzeye ulaştığını gösteriyor. Bu ilişkiler son 15 yılda bir hayli iyiye gitti. Bazılarına garip gelse de Ankara ve Moskova, Türkiye’de bilimsel İslamcıların iktidara gelmesinden sonra iyi anlaşmaya başladı. İlk olarak ekonomik ilişkilerde gözle görülür bir gelişim elde edildi. Hatta malum 'uçak krizi' bile ilişkilerin gelişimini engelleyemedi" dedi.

Muhametov'a göre, Türkiye-Rusya ilişkilerinde Çeçen ve Kürt konularına dair 2002-2003’te varılan anlaşma önemli bir yere sahip. Putin ve Erdoğan’ın elde ettiği mutabakatlar sayesinde Rusya, uluslararası yaptırımların etkisini azaltmış oldu.

Rusya’da yasaklansa da, Türkiye'de Said Nursi'nin fikirleri devlet düzeyinde dikkate alınmakta

Muhametov, şu anki jeopolitik durumun da Putin-Erdoğan dostluğuyla gelişen Rusya-Türkiye ilişkilerini olumlu yönde etkilediğini düşünüyor:

“Size bir az kaba gelecek ama bence şu an Rusya-Türkiye ilişkilerinden çok Putin-Erdoğan ikilisinden bahsetmemiz gerek. Bu ilişkinin temelinin sağlam olması iki yıl önceki “uçak krizi”yle bir kez daha kanıtlandı. O dönem dost olan iki ülke sadece bir günde düşmana dönüşmüştü.

"Şimdilerde de Türkiye ve Rusya arasında bazı görüş farklılıkları var – Suriye krizi, Kırım konusu, Ukrayna’daki durum ve diğer konular. Rusya’da Said Nursi’nin eserleri yasaklansa da, Türkiye'de onun fikirleri devlet düzeyinde dikkate alınmakta. Unutmamalıyız ki, bu iki ülke tarihte sadece iki kez kısa süreli olarak iyi ilişkiler içerisine girmişti: Napoleon’a karşı mücadele ve Lenin’le Atatürk döneminde.”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum