Ramazan şerbeti nasıl yapılır?
Ramazan şerbeti nasıl yapılır? Hicri takvimin 9. Ayı olan Ramazan ayı, 2017 yılında da yaz aylarına denk geldi. 26 Mayıs’ta ilk teravih kılındı. 27 Mayıs’ta ise ilk oruç tutuldu.
Ramazan ayı, Müslüman alemi için Kur’an-ı Kerim’in indirildiği ay olması sebebiyle ayrı bir öneme sahiptir. Ramazan ayı oruç ibadetinin en çok yapıldığı aydır. Bu sene İsveç'in Kiruna ve Norveç'in Tromso kentleri ile İzlanda’nın şehri Reykjavik'ta oruç süresi yaklaşık 22 saati bulacak. Müslümanların iftarda ve sahurda sıklıkla sofralarında bulunduğu yiyecekler vardır. Bunlar pide, hurma, güllaç ve ramazan şerbetidir. Müslümanlar bu yiyeceklerden daha fazla tüketirler. Ramazan şerbeti susuzluğu gideren ve kan şekerini düzenleyen bir içecektir. Tarihi Osmanlı’ya kadar dayanmaktadır. Ramazan şerbeti yapımı püf noktalarına ve çeşitlerine haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
RAMAZAN ŞERBETİ NASIL YAPILIR
6 su bardağı su
3/4 su bardağı toz şeker
1 su bardağı vişne
10 tane kurutulmuş erik
1 su bardağı kuru üzüm
5 gram taze zencefil
1 tane çubuk tarçın
6 tane karanfil
RAMAZAN ŞERBETİ YAPILIŞI
Suyu derin bir tencereye aktarın. Kabuğunu soyduğunuz taze (kök) zencefil, karanfil ve çubuk tarçın ilavesiyle kaynamaya bırakın.
Kaynamaya başlayan suya toz şekeri atıp karıştırın. Sap kısımlarını tek tek ayıkladığınız kuru üzüm ve eriği ekleyin. 5 dakika kadar kaynatın.
Son olarak taze vişneleri katıp kaynatma işlemini 2-3 dakika daha sürdürün.
Ocaktan aldığınız şerbet karışımını ılınması için oda ısısında bekletin. Çubuk tarçın, karanfil ve taze zencefili içinden çıkartın.
Ilınan şerbet karışımının tanelerini bir süzgeç yardımıyla süzerek alın. Sürahiye alıp buzdolabında soğuttuğunuz ramazan şerbetini soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Damak tadınıza göre soğuk su ve buz parçaları ekleyip servis yapın.
PÜF NOKTASI
Şerbet yapımında arzu ettiğiniz kuru ve taze meyvelere yer verebilir, dondurulmuş ya da çekirdeklerini ayıklamadığınız taze vişne kullanmayı tercih edebilirsiniz. Meyvelerin taze ve zedesiz olmasına dikkat edin. Bol suda yıkayıp fazla sularını süzdürdükten sonra kullanın.
ŞERBET KELİMESİ TARİHİ
Şerbet kelimesi Arapça içmek anlamına gelen “şariba” kelimesinden geliyor. Şarap ve şurup kelimeleri de aynı kökene dayanıyor. Batı dillerinde sherbet olarak geçen sözcük Türkçe’den geçmiş bu dillere. Hatta buzlu dondurma olarak tanımlayabileceğimiz sorbet kelimesinin kökeni de şerbet aslında. Şerbet gibi hazırlanan meyve aromalı suların tam donmadan karıştırılıp kar-buz arası bir yapıya sahip isteğe göre alkollü ya da alkolsüz sorbetler elde ediliyor.
Batı kültürünü bile bu kadar etkilemiş olan şerbetlerimiz ne yazık ki önemini ve değerini kaybettti artık. Şimdilerde çeşit çeşit hazır içecekler çıktığı için kimse uğraşmıyor evde şerbet kaynatmaya. Modern çağın getirdiği “zamansızlık” düşünüldüğünde haklılar belki. Eskiyi eskisi gibi yaşamaya devam edemeyeceğimiz açık. Ama arada bir de olsa bir yudum şerbette eskinin tadını alacak kadar vakit ayırmalı insan.
Star
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.