Risale-i Nur Lûgatından bir kelime: Kavl-i leyyin
Kavl-i leyyin ne demek? Kavl-i leyyin ifadesinin anlamı nedir? Risale-i Nur Lûgatından Kavl-i leyyin kelimesinin sözlük anlamı nedir?
Risale-i Nur eserlerinin birçok yerinde geçen kavl-i leyyin, yumuşak bir dille anlatmaktır. Bu ifade Kur’an-ı Kerim’de Hz. Musa’nın Firavun’a gönderilmesi münasebetiyle geçer.
İsrailoğulları Mısır’da esaret hayatı yaşamaktadır. “Ben ilahım!” diyen Firavun, halka zulmetmektedir. Hz. Musa, hem İsrailoğullarını esaretten kurtarmak, hem de Firavun’a tebliğde bulunmak üzere gönderilir. Cenab-ı Hak Hz. Musa’ya risalet görevini verdiğinde şu ikazı da yapar: “(Sen ve kardeşin Harun) Firavun’a gidin, Ona yumuşak bir dille anlatın. Olur ki öğüt alır, veya (Allah’tan) korkar.” (Taha, 44)
Bir vaiz, “En efdal cihad, zalim sultana karşı doğruyu söylemektir” hakikatinden yola çıkarak Abbasi Halifelerinden Memun’a, sert sözlerle nasihat etmeye başladı. Halife, “Allah sana insaf versin” dedi. “Allah, senden iyisini benden kötüsüne (Hz. Musa ve Hz. Harun’u, Firavuna) gönderdiği halde, kavl-i leyyini emretti!”
RİSALE-İ NUR'DAN KAVL-İ LEYYİN İFADESİNİN GEÇTİĞİ ÖRNEK CÜMLELER
"Risale-i Nur'un mesleği, nezihâne ve nazikâne ve kavl-i leyyindir." (Yirmi Üçüncü Lem'a)
"Kur'ân'ın tilmizi ise, mütevazi, heyyin, yani âsân ve leyyin, yani yumuşaktır. Fakat, Fâtırının gayrına, daire-i izni haricinde tezellüle tenezzül etmez." (Nur'un İlk Kapısı, On Birinci Ders)
"Üslûb-u mücerrettir ve tek rengi vardır. Bu kısmın hassası, ihtisar, selika, selâmet ve istikamettir ki; vasat ve leyyin bir üslûptur. İstimal edildiği yerleri, muamelât, muhaverat ve ulûm-u âliyedir ( اٰلِيَة ). Buna selis bir misâl istersen Seyyid Cürcanî'nin kitaplarını teemmül et!" (İşarat'ül İ'caz)
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.