Risale-i Nur ve "Çevre" şuuru
Risale-i Nur Enstitüsü Ankara Şubesinde "Çevre Şuuru Oluşturmada Risale-i Nur'un Önemi" konulu bir seminer düzenlendi.
Risale Haber- Çevre üzerine şuurlanmada, insanları tefekküre ve sevgiye sevk eden her türlü fikir ve eserlerin büyük katkısının olduğunu ifade eden Çevre Gönüllüsü ve Araştırmacı Yazar Ahmet Hasan, “İnsanı sevgiye ve tefekküre çağırmada Bediüzzaman Said Nursi’nin ve Risale-i Nur’un çevre şuurlanması konusunda en fazla tesiri olacağı çok tabiidir. Üstad, tatlı ve zarif anlatımıyla, farklı ve hoş misallerle Risale-i Nur içinde, adeta tabiatı gönüllerde, zihinlerde yaşatmıştır” dedi.
Seminer notlarından bazıları şöyle:
“İnsan sonsuz çevrede, bu sonsuz çevrenin tam merkezinde yer alır. Çünkü, her şey, tüm alemler, tüm kainat insan için yaratılmıştır. İnsan ve çevre arasında muazzam bir şekilde tanzim edilmiş, mükemmel bir denge vardır. Bu dengeyi korumak gereklidir. Ne yazık ki, şuursuz insan, nefsini yücelten insan çevreyi gereği gibi korumamış ve hayatımızı derinden etkileyen ve bizi muzdarip eden çevre sorunlarını başımıza musallat etmişlerdir. Çevreyi önemli ve öncelikli hâle getiren bu çevre sorunlarıdır.
“Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed (sav), kendi hayatında çevre korumayı esas alan davranışlarda bulunmuş ve Ümmetine tavsiye etmiştir. Peygamberimiz Hz.Muhammed (sav) Medine'nin kent sınırından itibaren 12 mil mesafeyi koruluk alan ilan ederek, kurduna, kuşuna, ağacına ve çiçeğine dokunulmasını yasaklamıştır. Peygamberimiz (sav) “Allah güzeldir ve güzeli sever, cömerttir ve cömerdi sever, kerimdir ve kerimi sever, temizdir ve temizi sever. Evlerinizin çevresini temizleyin” sözüyle iman edenlere tavsiyede bulunmuştur.
“Bediüzzaman Said Nursi, tatlı ve zarif anlatımıyla, farklı ve hoş misallerle Risale-i Nur içinde, adeta tabiatı, ağacı, yeşilliği, baharı gönüllerde, zihinlerde yaşatmıştır. Tüm canlılarının korunması gerektiğini çok açık bir biçimde öğretmiş ve öğütlemiştir. Bu öğütten ders alanlar çevreyi elbette severler ve korurlar. Otuzuncu Lema’da:Ve ism-i Kuddûsün cilve-i âzamından gelen tanzif ve nezafet, bütün kâinatın mevcudatını temizliyor, güzelleştiriyor. Beşerin bulaşık eli karışmamak şartıyla, hiçbir şeyde hakikî nezafetsizlik ve çirkinlik görünmüyor” diyerek, çevre sorunları konusunda, sorunun kaynağına işaret ediyor.”
Risale Haber