Risale-i Nur'a göre iktisadın tanımı yanlış

Risale-i Nur'a göre iktisadın tanımı yanlış

Ankara Başkent Öğretmenevinde düzenlenen çalıştayda önce ortak açılış programı düzenlendi

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Risale Akademi Fen Bilimleri Enstitüsü ve Akademik Araştırmalar Vakfı'nın organize ettiği Fen ve Sağlık Bilimleri Çalıştayları başladı. Ankara Başkent Öğretmenevinde düzenlenen çalıştayda önce ortak açılış programı düzenlendi.

Açış konuşması yapan Akadmei Kurucu üyesi Dr. İsmail Benek, bilime Risale-i Nur penceresinden bakılması gerektiğini söyledi. İmani bakış açsına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Benek, "İktisadın en bilinen tanımı 'kıt olan kaynaklarla insanların ihtiyaçlarını karşılamaktır'. Niye kıt kaynaklar? Allah'ın nimetleri kıt değil ki? İktisadın bu tanımının yanlış olduğunu söyleyebilmeliyiz. Çünkü bu tanımdaki amaç 'hayat bir mücadeledir' felsefesidir. Halbuki kainatın işleyişi Risale-i Nur'da işlendiği gibi yardımlaşma üzerine kuruludur" dedi.

fen_calistay1.jpg

Risale Akademi'nin yaptığı ve yapacağı çalışmaları anlatan Benek, Risale-i Nur'un metodolijisine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

RİSALE-İ NUR'U AKADEMİK ELE ALMAK

"Bilim Enstitüleri ve Risale-i Nur Gündemi" başlıklı konuşmasında Akif Yazıcı, "Risale-i Nur külliyatını akademik ve analitik bir yaklaşımla ele almak ve bu işi sistemli bir yola sokmak için, Risale-i Nur eserlerinin mevzularını taksonomik olarak, ana bilim dalları seviyesinde tasnif etmek" gerektiğini söyledi.

Risale Akademi'nin Risale-i Nur külliyatını, akademik metotları kullanarak gerek kamuoyuna, gerekse akademik dünyaya sunma işini yaklaşık beş yıldır kendisine misyon edindiğini vurgulayan Yazıcı, "RisaleAkademi, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri, Din Bilimleri, Eğitim Bilimleri ve Güzel Sanatlar Enstitülerini tesis etmiş bulunmaktadır. Said Nursi’nin ifadesiyle “dalaletin fenden geldiği” asrımızda, herhangi bir söz ya da iddianın, sırf sahibine binaen kabul edilmesi adeti ortadan kalkmıştır. Bu durum, işitilen her fikrin, hatta kendi sözlerinin bile “mihenge vurulmadan alınamamasını” tavsiye eden Risale-i Nur müellifi ve onun talebeleri için değil bir dezavantaj, bilakis bir fırsattır. Bu bakımdan, her iddianın, sahibinden bağımsız, akıl, mantık ve hâzır ilim haricinde hiçbir şeye istinad etmeyen delillerle isbatını şart koşan akademik üslup, Risale-i Nur hizmeti için son derece münasip bir yöntemdir" dedi.

Konuşmaların ardından Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri katılımcıları ayrı salonlarda bir araya gelerek sunumlarını gerçekleştirdi.