Risale-i Nurların araştırmacılarla buluşmasını diliyorum
Milat yazarı Recep Koçak, sempozyumu yazdı
Risale Haber-Haber Merkezi
Milat gazetesi yazarı ve Deniz Feneri Derneği Temsilcisi Recep Koçak, Sanat-Marifet ve İttifak sempozyumunu yazdı. Koçak, "Risale-i Nurların yeni okuyucularla ve araştırmacılarla buluşmasını diliyorum" dedi.
Daha önce Diyarbakır’a çeşitli vesilelerle defalarca gittiğini bu sefer de üç gün süren Sosyal kalkınma Sempozyumu için orada olduğunu belirten Koçak, sempozyum gözlemlerini aktardı:
"Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi, Akademik Araştırmalar Vakfı ile Risale Akademi tarafından düzenlenen ve 3 gün süren "Sanat Marifet ve İttifak İçin Sosyal Kalkınma Sempozyumu"nda kalkınma konusu enine boyuna tartışıldı.
Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy ve Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek'in yanı sıra çok sayıda bilim adamı ve araştırmacı katıldı.
Sempozyum Risale Akademi tarafından hazırlanan ve Bediüzzaman Said Nursi'nin mesajlarını içeren bir sunumla başladı. Sunumda Nursi'nin Kürtçe yazdığı makale Kürtçe seslendirildi.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bakan Eker, sempozyumun 3 gün süreceğini belirterek, "Türkiye normalleşiyor. Olması gereken yere geliyoruz. Bu çok önemlidir. Ortaokul yıllarımda Risale sohbetlerinin yapıldığı evlere giderken sıkı sıkıya tembihlendiğimi hatırlıyorum. Bana 'iki kişiden fazla yan yana yürümeyin' derlerdi. Cuma akşamı bir ağabey evini açar ve çay ikram eder. Oraya dostlarını arkadaşlarını davet eder. O evde Risaleden bir sayfa okunurdu. Ancak toplumun üzerinde öyle bir baskı vardı ki sanki o okunanların içeriği suç teşkil ediyormuş ve zararlı bir şeymiş gibi insanlar düşünürdü" diye konuştu.
"Falan il ve yerde şu kişiler Nur ayini yaparken yakalandı" diye haberlerin yapıldığını hatırlatan Eker, şöyle konuştu:
"Suç aletleri ise kitaplar olarak gösteriliyordu. Ancak bugün Risale'nin akademisi var. Türkiye'de bir üniversite, bir kamu kuruluşu, Risale-i Nur'da zikredilen kavramlar ışığında günümüz meselesini açık bir şekilde tartışıyor. Risale okumaya giden insanların bazı dönemlerde evleri basılıp radyo ve gazeteler vasıtasıyla teşhir ediliyordu. Bediüzzaman 'Acele ettim kışta geldim, sizler cennete bir bahara geleceksiniz' der. İnsanların değerler ürettiği, geliştirdiği bir içtimai düzen olarak görüyorum. Çünkü kalkınma ve gelişme kavramı daha çok fizikidir. Bizim sahip olduğumuz medeniyet tasavvurundan bakmak lazım. Sadece maddi güç ile her şeyin satın alındığı bir gücün bir baskı tahakküm ve teşhir vasıtası olarak kullanıldığı kültürü değil. "
Tebliğlerin ağırlıklı bir kısmında, Bediüzzaman Said Nursi’nin 100 yıl önce altını çizdiği problemlerimize sunduğu reçetelere dikkat çekildi ve o çözüm yollarının bugün de geçerliliğini koruduğu vurgulandı.
Benim de “Sosyal Kalkınmada Aile Merkezli Sosyal Yardımlar” konulu bir sunumla Deniz Feneri Derneği’nin ihtiyaç sahibi ailelere yaptığı kalkınma yardımlarını, meslek edindirme projelerini ele alan bir konuşma yaptığım sempozyuma emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.
Bu vesile ile, Risale-i Nurların yeni okuyucularla ve araştırmacılarla buluşmasını diliyorum.