Ritm bozukluğuna anında çözüm

Ritm bozukluğuna anında çözüm

Kalp ritim bozukluğu, dünyada ölüm nedeni olarak ilk sırada yer alıyor.

En sık gözlenen ritim bozukluğunun ise "atriyal fibrilasyon" olduğu biliniyor. Bu hastalıkta kalp atımını başlatan uyarılar, kalbin elektriksel sistemi dışındaki dokulardan kaynaklanıyor. Bu durum ise çok hızlı ve organize olmayan bir kalp ritmine neden oluyor.

GÖRÜLME SIKLIĞI

Hastalığın herhangi bir kalp hastalığı olmayan toplumda görülme oranı yüzde 0.4 civarında olduğunu söyleyen Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Kaan Kırali, "Yaşla artan bu hastalık, 60 yaşın altında yüzde 1'den az, 80 yaş üstünde yüzde 10 görülüyor. Eğer atriyal fibrilasyon altta yatan bir kalp hastalığına bağlı ise bu hasta gruplarında görülme sıklığı yüzde 50'lere kadar yükselebiliyor" diye konuştu.

NELER TETİKLİYOR?

Kalbin düzensiz çalışmasının (ritim problemi) genellikle altta yatan kalbe ait bir rahatsızlığa bağlı olduğunu ifade eden Kırali, "En sık görülen nedenler kalp kapakçıklarını tutan kalp romatizması, koroner arter hastalığı, doğumsal kalp hastalıkları ve kalp cerrahisi sonrasıdır. Ayrıca yüksek tansiyon, kansızlık, guatr, böbrek hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları (amfizem, astım gibi) da başka nedenler” diye konuştu. Kırali, kalp ritim bozukluğunun ani ortaya çıkması durumunda hastaların şikâyetlerinin çarpıntı, nefes darlığı, yorgunluk, baş dönmesi, göğüste basınç hissinin artması olduğunu sözlerine ekledi.

Tıp teknolojisinin mucizesi: KALEM ABLASYON

Kalp ritim bozukluğunun tedavisinde daha çok ilaçla tedavi etme eğilimi varken, şimdi tıp teknolojisindeki gelişmelerle ablasyon tedavilerinin öne çıktığını anlatan Kırali, "kalem ablasyon" yönteminin hayat kurtardığını belirtti. Kırali, "Halk arasında çarpıntı olarak bilinen hastalık, sadece 10 dakika süren bu yöntemle yüzde 90 oranında tedavi edilebiliyor" şeklinde konuştu. Kırali, Koşuyolu Kalp Hastanesi olarak bu yöntemi kısa bir süreden beri uyguladıklarını vurguladı.

NORMAL RiTMiNE ERiŞiYOR

Kırali, "Girişimden 1 yıl sonra kalbin normal ritminde kalma oranı yaklaşık yüzde 75'ler seviyesinde bulduk ki, bu dünya standartlarında bir orandır. En sık kalem ablasyon tekniğini tercih ettik. Bunun da nedeni hastalarımızın yüzde 85'inde romatizmal kalp hastalığına bağlı mitral kapak problemi bulunması idi. Ablasyon girişimine bağlı ciddi bir komplikasyon ile karşılaşmadık" diye konuştu.

Başarı oranı YÜKSEK

Özellikle açık kalp cerrahisi ile tedavi edilecek kalp hastalarında kalem ablasyon kateterinin kullanıldığını ifade eden Kırali, "Bu tekniğin de kendisine ait özel kullanım şartları olduğunu, yöntemin ancak deneyimli ellerde problemsiz uygulanabileceğini ifade etti. Başarılı bir uygulamadan sonra ameliyat çıkışı ritim probleminin düzelmesi oranı yaklaşık yüzde 90'ın üzerinde olduğunu kaydeden Kırali, "Hastaneden taburcu edilirken bu oran biraz daha düşük olabilir" dedi.
Bugün