Sağlığa tohum ekin hastalığı dert etmeyin
Meyveler kadar tohumları da sağlık saçıyor. Ayva tohumu cilde, acıbadem tohumu bağırsak kurtlarına, muşmula tohumu ise böbrek taşlarına iyi geliyor
Sağlıklı bir beslenme programının olmazsa olmazı meyvelerin kendileri gibi tohumları rahatsızlıklara karşı kalkan oluyor. Faydalı bu tohumların çöpe atılmaması gerekiyor.
İLAÇ GİBİ GELİYOR...
Zengin içeriğinden dolayı tohumlar, insan ve hayvanlar için çok besleyicidirler diyen uzmanlar, "Hayvanlara ait yumurtaların besin içeriği ne kadar yüksekse, bitki tohumlarının besleyici özelliği de aynı derecede veya daha yüksektir. Diğer taraftan tohumlar alkaloidler, fenolikler ve glikozitler gibi ilaç yapımında kullanılan hammaddelerin kaynağını oluşturduklarından, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır" diyor. Birçok tohumun E vitamini içerdiğinden dolayı antioksidan özelliğe sahip olduğunu vurgulayan uzmanlar, şöyle devam ediyor:
BESLEYİCİLİK DE ĞERİ ARTAR "
Bazı meyveleri tüketirken aynı zamanda tohumlarını da tüketiriz. Bu nedenle besleyicilik değeri daha da artmış olur. Örneğin; incir, dut, nar, üzüm, ahududu, böğürtlen, çilek ve kivi bu gruptadır." Uzmanlar, bazı meyve tohumlarını ve sağlığa faydalarını şöyle sıralıyor...
AYVA TOHUMU: İçeriğinde yağ ve yüzde 20 oranında musilaj bulunur. Çocuk ishallerinde, boğaz hastalıklarında ve deride yumuşatıcı olarak kullanılır. Annelerin sütünü artırır.
ACIBADEM TOHUMU: Yağ ve amigdalin glikoziti bakımından zengindir. Öksürüğü keser, idrar artırır, bağırsak kurtlarını düşürür. Fazla miktarda kullanılırsa zehirli etki yapabilir.
MUŞMULA TOHUMU: İdrar artırıcı etkiye sahiptir. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde kullanılır.
ŞEFTALİ TOHUMU: Yağ içerir ve amigdalin isimli bir glikozit taşır. Karın ağrısı ve şeker hastalığına karşı etkilidir. Fazla alındığında zehir etkisi yapabilir. Dikkatli olunmalıdır.
KAYISI TOHUMU: Tohumlarda bulunan yağ, cilt bakımında, göz kenarlarında oluşan kırışıklıklarda kullanılır.
ANTEPFISTIĞI TOHUMU: İnsanlar tarafından yenilen kısımdır. Yağ, sakaroz ve protein bakımından zengindir. Beden, zihin ve cinsel gücü artırır. Öksürüğe iyi gelir, böbrek ve safra kesesi ağrılarını hafifletir.
FINDIK TOHUMU: İnsanlar tarafından yenilen kısımdır. Yağ oranı fazladır. Protein, şeker, fosfor, kalsiyum taşır. Kuvvet verici ve cinsel gücü artırıcı etkisi vardır. Son yıllarda ise kolesterol düşürücü etkileri üzerinde durulmaktadır.
ÇAMFISTIĞI TOHUMU: İnsanlar tarafından yenilen kısımdır. Akciğer ve kalp hastalıklarında faydalıdır. Cinsel gücü artırır. Günlük beslenmenize eklemenizede fayda var.
CEVİZ TOHUMU: Severek tüketilen ceviz, beyin sağlığı için oldukça etkili bir besindir. Kuvvet verici özellikleri yanında mide ve bağırsak için de yararlıdır. Öte yandan zekayı da geliştirir.
Takvim
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.