Sağlığına özen göster gripten korun
Ethica İncirli Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Keskin kalabalık ortamda zorunlu olmadıkça kalınmaması gerektiğine dikkat çekerek, ortamların sık sık havalandırılmasını öneriyor
Domuz gribi nedir?
Domuz gribi influenza A grubu virüsleri içerisinde yer alan H1N1 tipi virüsten kaynaklanan bir enfeksiyon. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD'de görüldü. Daha sonra birçok ülkeye yayıldı. Bu virüs domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinden domuz gribi tabiri kullanılıyor.
Virüs nasıl bulaşır?
Domuz gribi virüsü bulaşıcı ve insandan insana diğer grip enfeksiyonları gibi yani hasta kişilerin öksürük ve hapşırmasıyla havaya saçılan damlacıkların solunum yoluna ulaşmasıyla bulaşıyor. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra eller ağız ya da buruna götürüldüğünde hastalık bulaşır. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma görülmedi. Hastalığa yakalanan kişiler belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcı.
Domuz gribinin belirtileri neler?
Domuz gribinin belirtileri diğer grip enfeksiyonlarıyla aynı. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve halsizlik gibi. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülüyor.
Domuz gribi nasıl tedavi edilir?
Hafif domuz gribi enfeksiyonlarının tedavisi diğer grip enfeksiyonlarıyla aynı. Kendinizde yukarıda sıralanan hastalık belirtileri olduğunu hissederseniz hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz herhangi bir teste ya da tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığına karar verir. Doktorunuz tarafından reçete edilmiş ilaçları düzenli kullanmak, vücut direncini yükseltecek şekilde dengeli ve vitaminli beslenmek, istirahat etmek hastaların büyük çoğunluğunda yeterli tedaviyi sağlar. Ağır seyreden vakaların tedavisinde doktor kontrolünde kullanılabilecek özgün ilaçlar mevcut. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalı.
Domuz gribinden kendimi ve çevremi nasıl koruyabilirim?
Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırın.Kalabalık mekanlarda gerekmedikçe uzun süre kalmayın.
Öksüren, hapşıran kişilere bir metreden daha fazla yaklaşmayın.
Dış ortamlarda bulunduğunuzda kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın.
Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın veya dezenfektan solüsyonlarla temizleyin. Ellerinizi 15-20 saniye basit sabunlarla yıkamanız yeterli.
Dışarıda kullandığınız çanta gibi eşyalarınızı eve geldiğinizde sabunlu su veya 1/10 oranında karıştırılmış çamaşır suyu ve musluk suyu karışımıyla silebilirsiniz.
Grip belirtilerini kendinizde hissederseniz, vakit geçirmeden bir doktora başvurun. Tedavinizi düzenli kullanın ve hastalığınız düzelene kadar olabildiğine evinizde istirahat edin.
Evinizdeki ve çalışmaya devam etmeniz gerekiyorsa etrafınızdaki diğer insanlara hastalığı bulaştırmamak için mümkünse yüzünüze basit cerrahi maske takın. Öksürme ve hapşırma sırasında burnunuzu, ağzınızı bir mendille veya en azından elinizle kapatın. Sonrasında mendili çöpe atın ve ellerinizi sabunla yıkayın.
Evinizde grip enfeksiyonu olan kişi varsa sık temas edilen yüzeylerin günlük temizleyin. Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve mutfak eşyalarının ayrı olarak yıkanmasına gerek yok. Ancak bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalı. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalı. Hastaya ait mutfak eşyaları bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanabilir.
Yeni Şafak