Sağlıklı yaşam ve beslenme için 10 öneri
Herkes sağlıklı olmak, dengeli beslenmek ve fazla kilolarından kurtulmak ister. Bunlar için egzersiz yapar, arkadaşlarından, komşusundan duyduğu fakat işe yaramayan değişik diyetleri uygular.
İşe yaramayınca da sıkılıp diyetten vazgeçer. Peki siz kilo vermek veya formda kalmak için ne yapıyorsunuz? Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, sağlıklı olmak ve formda kalmak için Dr. Pamela Peeke'in 10 önerisini dikkate alabilirsiniz.
1. Gerçekçi ve özgün olun: Sadık kalacağınız 3 ya da 4 gerçekçi amacınızı bir yere yazın. Örneğin, "Her hafta 450 gram yağ yakmaya çalışacağım. Haftada en az 5 gün 30 dakika yürüyeceğim." Sizi engelleyecek hayal ürünü hedeflerden uzak durun.
2. Hazırlık yapın: Tüm işlenmiş gıdaları, abur cuburları atın ve yerlerine bol su ve sebze gibi taze ve tam tahıllı gıdaları tüketin. Yeni bir çift yürüyüş ayakkabısı alın ve yürürken kendinizi rahat hissedeceğiniz giysiler bulun.
3. Destek alın: En iyi arkadaşınız, eşiniz siz kilo vermeye çalışırken ve özellikle denemeleriniz sırasında sizi yargılamadan olumlu yönde destek verebilir.
4. Günlük notlar alın: Araştırmalar, günlük egzersiz ve yeme miktarınızı bir günlükte ya da not defterinde tutmanın başarı ihtimalinizi artırdığını gösteriyor. Bunları basitçe not edebilir ya da içinizden geliyorsa bir roman yazabilirsiniz.
5. Yiyecek içermeyen ödül sistemi oluşturun: Diyetinizi aksatmadan geçirdiğiniz haftalarda kendinize bir pantolon, çorap alabilir ya da alışveriş veya kısa bir gezi yapabilirsiniz.
6. Kaç adım attığınızı ölçün: Günde kaç adım attığınızı hesaplayabilirsiniz. Hedefiniz adımlarınızı 10 bin ve daha yukarıya çıkarmak olmalı. 2 bin 500 adım atarak ortalama 100-125 kalori yakarsınız. Günde fazladan 300 kalori yakarak ve yiyeceklerle de 200 kalori az alarak kilo verme şansınızı artırırsınız. Bu 500 kalorilik eksilme haftada 450 grama eşittir.
7. Kahvaltınızı aksatmayın: Araştırmalar, başarılı bir şekilde kilo verenlerin asla kahvaltılarını aksatmadıklarını gösteriyor. Biraz protein, sağlıklı karbonhidratlar ve az miktarda yağ tüketerek denge kurmaya çalışın.
8. Gece geç saatte yemek yemeyin: Akşam 8'den sonra aşırı kalori alırsanız bunları ertesi sabah da kullanırsınız. Yağsız protein, sebze ve meyveden oluşan sağlıklı bir akşam yemeği yemeye çalışın.
9. İşlenmiş şekeri ortadan kaldırın: Bu şeker basit karbonhidrat kategorisine girer ve yiyeceğin besin değerini yok eder. Peki, işlenmiş şekeri nasıl tanıyacaksınız? Bunların hepsi beyazdır: sofra şekeri, hamur işleri, pirinç ve ekmek.
10. Öğleden sonra bir atıştırmalık tüketin: Bu iştahınızı bastıracaktır.
Zaman