Şahin Doğan'ın 'Ezeli Mağluplar' adlı eserine dair notlar
Yazarımız, kitabına almış olduğu Ezeli Mağluplar' ın yani yazar ve şairlerin birçok eserlerini okuduğunu müşahede etmekteyiz
Osman Akdeniz'in yazısı
Hakkı Aslan kardeşimin tavsiyesi üzerine "Ezeli Mağluplar" kitabını okuma şansı buldum. Öncelikle Hakkı kardeşime bu kıymetli eser olan "Ezeli Mağluplar" kitabını hediye etmesinden dolayı ona teşekkürü bir borç telâkki ederim. Daha önce kitabın yazarı olan Şahin Doğan kardeşimizi sosyal medya aracılığıyla tanıma fırsatım olmuştu. Açıkçası yazıları çok ilgimi çekmişti. Sosyal medyadan yazılarını okudukça onu okumak, onu tanımak ve onun yazılarıyla hemhâl olmak istiyordum. Nihayetinde bu şerefe nail oldum.
Hep arkadaşlarımın okumuş oldukları kitabın değerlendirmelerini merak etmişimdir. Bu vesileyle onlardan kitap hakkında mutlaka biraz bilgi alırım. Onların kitapla ilgili değerlendirmeleri benim için hakikaten çok önemlidir. Özellikle de önemli ve hayret edici fikirleri öğrenmeye gayret ederim. Şunu çok net olarak ifade edebilirim ki her yazar bir deryadır. Kaleminden tecrübeleri, birikimleri, hassasiyetleri, derin duyguları, aşkları, hüzünleri akar adeta.
Bu yaşantılar ve hazineler, karanlık ve ham olan dimâğlarımıza birer ışık ve nur olur. Okudukça pas tutan ve atıl olan zihnimiz aydınlanır, bakış açımız zenginleşir, kalplerimiz sevgi seliyle hayat bulur. Bu vesileyle bu kitap bana göre bir maya gibidir. Her eserin bir mayası vardır. Mayanın tutabilmesi için de her şeyin doğal olması elzemdir. Tabi mayanın da tutabilmesi için muhatabın da yoğun ve kıvamında olması, zemininin ve kumaşının sağlam sarsılmaz ve kaliteli olması lazım.
Yazarımızın müktesebatında okuduğu kitapların bir hayli fazla olması benim açımdan hakikaten çok çok önemli.. Zira içe doğru dolmayan dışa doğru taşamaz. Okumayan ve yaşantı zenginliği kazanamayanlar, yazamazlar. Yazarımızın bu açıdan zengin bir birikiminin olması umut verici.
Yazarlarla ilgili değerlendirme yapabilmek için yazarlar hakkında detaylı bir malumata sahip olmak, onların hayatlarından bir çok şeyi bilmek gerekir. Ve en önemlisi de kitaplarını okumak gerekir. Tabi bu okuma kesinlikle yavan ve sade bir okuma olmamalıdır. Her kelimenin, her cümlenin, her paragrafın ve sayfaların altını çizerek, tıpkı Arkeologların tarihi eserleri ortaya çıkarırken gösterdikleri hassasiyeti göstermemiz lazım. Ancak o zaman yazar ile hemhâl olmuş oluruz.
Yazarımız, kitabına almış olduğu Ezeli Mağluplar' ın yani yazar ve şairlerin birçok eserlerini okuduğunu müşahede etmekteyiz. Hatta bazılarını bir kaç defa okuduğunu eserinde belirtiyor. Bu da kitaba farklı bir derinlik kazandırmış. Aynı zamanda kitabında yazarlarla ilgili değerlendirmelerinin çok yerinde ve oturaklı olduğunu söyleyebiliriz. Kitapta yazarlarla ilgili birçok bilginin olması, kitabı okumak isteyenler için bir pusula niteliğinde. Ancak; bazı yazarları çok kısa sürede geçiştirmiş olması da gözden kaçmıyor.
Yazarlarla ilgili eserlerinden çok özel ve çok veciz ifadeler kullanılmış. Kelimeler özenle ve yerli yerinde seçilmiş. Zaman zaman dili ve üslubu ağır olsa da genel anlamda sürükleyici bir üslubunun olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Ya kelimeler! tarihin tozlanmış sayfalarında kalan eskimiş kelimeleri naturel bir köy sofrası gibi seriyor önümüze. Zira doğal beslenen doğal olur. Uzak olur yapmacıktan. Alın diyor ecdadımızın dilinden sürekli olarak dökülen bu kelimeleri. Bizi köklerimizle, ecdadımızla tekrar buluşturuyor, son veriyor yıllardır süregelen özlemimize. Kurak topraklara yağmur yağar gibi. Ve biz yeniden yeşeriyoruz, dallanıp göğe kadar uzanıyoruz. Hayat buluyoruz sessizce...
Yazarların kovanlarından dökülen ballardan sadece bir damla çalıyor ağzımıza. Gerisini biz okuyuculara bırakıyor. Bu bilinç eserlerin tamamının okunmasının kapılarını aralıyor, merak uyandırıyor ve heyecanlandırıyor bizi. Keşke biraz daha anlatsaydı o Ezeli Mağlupları… Anlatsaydı sığar mıydı mısralar, dizeler ve kelimeler?
Kitapta birbirinden farklı kutuplarda ve kıyılarda kalemlerin olması, yazarımızın hoşgörünün ve kişisel düşüncelere saygının doruklarında olduğunu gösteriyor. Yazarların farklı fikirlere karşı saygılı ve hoşgörülü olması muktesabatının geniş olmasından, okuduğu kitapların farklı renklerden, farklı kumaşlardan, farklı semalardan olmasından kaynaklanıyor olsa gerek. Bu kitabın beni en etkileyen yönü de budur. Bu eserden sonra okuyacağım kitap listeme birçok kitap eklendi. Hayatımın vefa ettiği kadar okuyacağım inşallah. Ve zaman zaman doldukça da yazacağım, dökeceğim içimi tertemiz, yazılmamış çizilmemiş sayfalara.
"Ezeli Mağluplar" kitabı hakikaten çok değerli bir eser. Herkesin mutlaka okumasını tavsiye ederim. Çünkü yazarımız yıllarca okumuş olduğu yazarları, şairleri ve kitaplarını, sadece bir kitaba sığdırmaya çalışmış. Adeta alın terini dökmüş tertemiz sayfalara. Bir hazinedir, değerini bilenlere..
Nihayetinde "Ezeli Mağluplar" kitabını okuduktan sonra ilk defa bir kitapla ilgili bu kadar uzun bir değerlendirme yapmış oldum. Başlangıçta böylesine uzun bir değerlendirme yapmak hiç aklımda değildi; ama benim için çok iyi bir deneyim oldu. Kitabımızın yazarı olan Şahin Doğan kardeşime en içten duygularımla selam eder, kaleminin bir ömür boyu, karanlık gecelerde ışıyan yıldızlar gibi olmasını temenni ederim. Saygılar...
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.