Said Nursi bu nedenle onu avukatı yaptı

Said Nursi bu nedenle onu avukatı yaptı

Bediüzzaman Hazretlerinin vekâlet verdiği avukatlardan Necdet Doğanata üç sene önce bugün 27 Ekim 2012 tarihinde vefat etmişti… Rahmet ve hasrete anıyoruz…

Ömer Özcan’ın haberi
RİSALEHABER 

Necdet Doğanata kimdir?

Merhum Avukat Necdet Doğanata 1933 Düzce doğumludur. İstanbul Vefa Lisesi'ni bitirdikten sonra, 1957 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Dolayısıyla Necdet Doğanata’nın asıl mesleği avukatlıktır. İzmir'de 8 yıl avukatlık yaptı. Avukat Necdet Doğanata başta Ahmed Feyzi Kul olmak üzere, çok sayıda Risale-i Nur talebelerinin davalarına girmiştir. Vefatına yakın Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin vekâletini de almıştır. Bu vekâlet alma işi, Said Nursi Hazretlerinin bu sevgili talebesini müşfik kolları altına almak, korumak maksadıyla verilmiştir. Anlatımı gelecek…

said-nursinin-vekalet-verdigi-avukatlardan-necdet-doganata.jpgDoğanata ağabeyimiz, Bediüzzaman Hazretlerinin İstanbul ziyareti sırasında, gazetecilerin hücumu anında, Üstad’ımızın üzerine şemsiye açarak O’nu koruyan erlerden birisidir. O günkü gazeteler bu fotoğrafları birinci sayfadan neşretmiştir. Gazeteler bu teşhiri yapınca, bir şikâyet olmuş ve İzmir Barosu, Avukat Necdet Doğanata’nın savunmasını almıştır. Necdet Bey de bu savunma talebini fırsata çevirerek, Üstad’ı Said Nursi’yi İzmir Baro’suna anlatmıştır.

Hz. Üstad’ın defin işlemleri tamamlandıktan sonra, ertesi gün Urfa’da Abdullah Yeğin ağabeyin kaldığı dersanede ağabeyler bir istişare toplantısı yaptılar. O toplantıda Necdet Doğanata’nın yaptığı bir konuşma var. Bu konuşma tarihi önem taşımaktadır. Resulullah Efendimizin vefatı hengâmında Hz. Ebu Bekir’in yaptığı konuşma gibi diyebiliriz...

Doğanata büyüğümüz, 27 Ekim 2012 Cumartesi gece yarısı atalarının seneler evvel göç edip geldiği topraklarda, Midilli Adasında kalp krizi geçirerek, mübarek Kurban Bayramının üçüncü gününde, 79 yaşında iken vefat etmiştir.

Vefat yıl dönümü vesilesiyle Necdet Doğanata ile 3 Şubat 1995 tarihinde yaptığımız röportajı yayınlıyoruz.

Bediüzzaman Hazretlerinin dava vekâletini aldığınızı biliyoruz. Nasıl gerçekleşti bu iş?

1960 senesinde Üstad hazretleri vefatından üç ay kadar evvel İstanbul Piyer Loti Oteli’ne gelmişti. O zaman biz diğer kardeşlerle beraber Üstad’ı karşıladık ve gazetecilerin fotoğraf almaması için Üstad’ı şemsiye altına aldık. O sırada gazetecilerin çektikleri fotoğraflarda ben şemsiyenin dışında kaldığımdan açıkça çıkmışım. Gazeteler bu fotoğrafı neşrettiler. Ayrıca biz Av. Bekir Berk ve Av. Hüsameddin Akmumcu olarak üç avukat aynı otelde Üstad hakkında bir basın açıklaması yapmıştık. Tabi bu da gazetelerde yer aldı.

Bunları gazetelerde gören İzmir Halk Partisi Gençlik Kolu Başkanı Av. Kemal Önder beni üyesi olduğum İzmir Barosuna şikâyet etmiş. Hadiseyi duyan Av. Bekir Berk ağabey de bunu Üstad’a duyurmuş. İşte o zaman Üstad Hazretleri bana hemen bir vekâletname göndererek, beni muhafaza altına almış oldu. Barodan benim savunmamı aldılar. Ben hiçbir taviz vermeden savunmamı yaptım. Sonra bu iş beş sene kadar sürdü, zaman aşımından takibat düştü.

Said Nursi Hazretlerinin herhangi bir davasına girmediniz o zaman?

Evet, hiçbir zaman Üstad’ın bir davasına giremedim. Kısa bir müddet sonra Üstad Hazretleri vefat etmişti zaten. Fakat diğer ağabeylerin, mesela Ahmed Feyzi ağabeyin davalarına çok girdim.

Bir de, Bediüzzaman Hazretlerinin Urfa’da defin işleri tamamlandıktan sonra yaptığınız önemli bir konuşma var?

Üstad’ın defin işleri bittikten sonra, orada Mehmed Kayalar ağabey vardı. Emekli Yüzbaşı...

Kayalar ağabeyimiz bir kaç ay önce Yalova’da vefat etti.

Ya öyle mi? Duymamıştım. Zaten bu hâdiseden sonra bir daha da hiç görmedim kendisini. Allah rahmet etsin.

Konuşmayı anlatıyordunuz?        

Kayalar ağabey müteheyyiç fıtratının, belki de mesleğinin gereği defin işi bittikten sonra (ertesi günü) bir konuşma yaptı. Konuşmasında “Üstad’ın yerine bir halife seçelim... ” gibi bence mesleğimizde olmayan bir konuşmaydı bu. İşte o zaman ben de çıkıp topluluğa hitaben şimdi tam hatırlayamadığım bir konuşma yaptım. Meâlen: “Üstad’ımız şimdiye kadar ne yaptıysa, nasıl yaptıysa, kitaplarda yazdığı gibi aynı şekilde devam etmek lâzım... ” manasında şeyler söyledim.

Peyami Safa ile bir buluşmanız var?

Bir gün Av. Bekir Berk ağabeyle beraber merhum Peyami Safa’yı ziyarete gitmiştik. Tabi sohbetimiz hizmetlerden ve Üstad’tan oldu. Bize dedi ki: “Çocuklar bu işler Emirdağ’dan olmaz…” O öyle dedi ama bak şimdi bütün dünyada insanlar Risale-i Nur okuyor ve imanlarını kurtarıyorlar. (Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor-6)

said-nursinin-avukatlari-basin-toplantisinda.jpg
  Av. Bekir Berk, Üzeyir Şenler, Av. Necdet Doğanata 2. 1. 1960 
Bediüzzaman’ın İstanbul’a son gelişlerinde İstanbul Piyer Loti Otelinde basın açıklaması yaparken  

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.