Said Nursi hakkında bilirkişilik yapan Cahit Tanyol: Kemalizm’i anlatıyoruz öğrenci Nurcu oluyor
Tanyol, "Risale-i Nurların hepsini okuyabildiniz mi?" sorusuna "Okumaz olur muyum, onun hakkında rapor verdim" cevabını vermişti
RİSALEHABER
Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur hakkında mahkemelerde bilirkişi görevinde bulunan akademisyen şair, yazar ve toplumbilimci Prof. Dr. Cahit Tanyol, 106 yaşında vefat etti.
Risale-i Nur hakkında aleyhte rapor vermedim Nurcular beraat etti
2016 yılında Özge Sena Bigeç'e konuşan Tanyol, "Bediüzzaman’la ilgili bilirkişi olarak çağırdılar. Bediüzzaman’ın Van’da bir yığın talebesini yakalamışlar. Yakalamış, deliğe tıkmışlar. Bir yığın da kitap gönderdiler bize mahkemede. Mahkemede değerlendirmem için bana verdiler. Daha evvel de yapılmış bu. Fakat onda, Fındıkoğlu galiba, aleyhte rapor vermiş. Ben aleyhte vermedim, “Bu dedim, mektep, kendi adı var. Onlar tarikat arıyorlar. Mektep.” dedim. Binaenaleyh bu bakımdan beraat ettiler hepsi" demişti.
Tanyol, "Risale-i Nurların hepsini okuyabildiniz mi?" sorusuna "Okumaz olur muyum, onun hakkında rapor verdim" cevabını vermişti.
Üniversiteye kadar Kemalizm’i ders veriyoruz fakülteyi bitiren öğrenci Nurcu oluyor
Yine daha önce Necmeddin Şahiner'e konuşan Cahit Tanyol, Kemalizm ve Nurculuk karşılaştırması yapmıştı:
"Araştırmalarına devam et, hatta bu Said Nursi’nin kerametlerini, hakkında söylenilen menkıbeleri de topla. Türk halkı nasıl olup da bunun peşinden gidiyor. Biz devrimleri kanun kuvvetiyle koruyoruz. Said Nursi sırtında bir Kürt hırkasıyla milyonlarca insanı peşine taktı. İşte bu nokta sosyolojik açıdan çok ilginçtir, Sosyolojinin meşgul olduğu bir sahadır. Ben bu akılsız Marksistlere şu Nur Risalelerini bir okuyun diyorum. Onlar tutup benim aleyhimde nümayiş yaptılar. Sonra 1971’de gidip ikişer üçer sene yattılar. Sonra gelip özür dileyip elimi öptüler. Hocam siz haklıymışsınız dediler. İlkokuldan, üniversiteye kadar devrimleri, Kemalizm’i ders veriyoruz, Fakülteyi bitiren öğrenci ya Marksist oluyor veya Nurcu oluyor."
14 Ağustos'ta toprağa verilecek
1914'te Gaziantep'te doğan Tanyol, "Türkiye Sosyolojisi'nin öncü ismi" olarak bilinen Tanyol, Yeni Sabah, Cumhuriyet, Milliyet, Güneş gazetelerinde yazılar yazdı.
Tanyol, 80 yılı aşan yazı hayatında 1500'e yakın makaleye, 20'nin üzerinde kitaba imza attı.
"Kuruluş ve Fetih Destanı" adlı ilk şiir kitabı 1969 yılında yayımlanan Cahit Tanyol, eserin giriş kısmında Osmanlı’nın ve İstanbul’un fethinin ne anlama geldiğini anlattığı metinde, Osmanlı Devleti’nin temelinde şeriat ve tarikat olmak üzere iki kuvvetin olduğunu ifade eder, Osmanlı’nın tarih sahnesindeki yegane ‘sosyal devlet’ olarak gücünü bu iki kuvvetin sentezinden aldığı tespitini paylaşır.
Tanyol için 14 Ağustos'ta Moda Camisi'nde cuma namazını müteakip cenaze namazı kılınacak. Cahit Tanyol'un cenazesi, namazın ardından Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.