Said Nursi ve Aristo'nun torunları
Yeni Şafak yazarı Doğan, Bediüzzaman düşüncesinin Türkçe kanallarıyla Aristo'nun torunlarına katkısını yazdı
Risale Haber-Yeni Şafak yazarı Mehmet Doğan, "Bediüzzaman düşüncesinin Türkçe kanallarıyla insanlığın gönlüne ulaşması; Aristo, Eflatun, Sokrat ve onların torunlarının sevgi, düşünce dünyalarının Türkçe ile fethedilerek yepyeni yorumlara kavuşturulmaları, insanlık ruhunu daha da zenginleştirip güçlendirecek" dedi
İstanbul'un Fethi ve Türkçe Olimpiyatlarına değinen Doğan, kavimleri, kültür ve medeniyetleri birbirlerine hasım hale getiren sebeplerin başında cehaletin, peşin hükümlerin ve taassubun gelidğine dikkat çekerek, "Bütün bunları ortadan kaldıracak eğitim ve öğretim faaliyetleridir. Bunlara bağlı olarak kurulan ekonomik iş birlikleridir. Eğitim-öğretim yanında ekonomik iş birliği, politik yakınlaşmaları da başlatıp geliştirecek ve güçlendirecektir" dedi.
Dünyanın elli yıl önceki dünya olmadığını belirten Doğan, gelişmeleri şöyle aktardı:
"Modern haberleşme vasıtalarıyla devletler ve insanlar arası sınırlar kalkıyor. Dünya cam bir küreye dönüştü sanki. Bilim ve sanat faaliyetleri dünya insanlığını ortak düşünce ve zevke götürüyor; o da ortak davranışlara zorluyor. Ülkelerin seçkin beyinleri üniversitelerde ortak fikirler etrafında buluşmaya mecbur olacaklar. İdeolojilerden arındıkça ilimlerin ortak insanlık değeri haline gelmesi uzak değil. İlim müesseseleri olan üniversitelerin sayıları artıyor, dünyada ilim adamları, düşünen beyinler çoğalıyor; fen bilimleri sanayi ve ekonomik yönde, sosyal bilimler ise tarihi, felsefi, psikolojik ve sosyolojik yönde insanlığı bir olmaya zorlayacaktır. Bugün Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve benzeri kuruluşlar, yarın daha büyük ve daha yakın birliklerin kurulmasına götürecek insanlığı.
"İlim, insanlığı aydınlattıkça, Dünya Üniversitelerinde, insanlığın seçkin beyinleri, sosyal ve müspet ilimlerde ittifak edip peşin hükümlerden, beşeri örf ve âdetlerden gelen taassubu terk edip ortak insani değerlerde buluşmaya mecbur olacaklar. Ortak akıl ve vicdan bunu gerektirir. Bu yöndeki gelişmeler, istibdat yönetimlerinin de sonu olacaktır. Hem ferdi, hem de içtimai hürriyet fikri yeryüzünde yaygınlaşıp hâkim olacak.
İnsanlığın ortak insani değerlerde hür bir şekilde buluşması için istibdada, istismara yol açan fakirlik ve cehaletin ortadan kaldırılması şarttır. Bunlar da ancak ilim ve sanatla mümkün olur. İlim ve sanatın aydınlığında Üniversiteler seviyesinde gerçekleştirilecek olan uluslararası konferanslar, sempozyumlar, seminerler ve benzeri istişari toplantılar bütün bunları başaracaktır. Medeniyetler atışmayacak, çatışmayacak; bakışacak, buluşacak ve barışacaktır."
"İşte, bugün Anadolu insanının İstanbul, Ankara, Bursa, Erzurum, İzmir, Antalya, Kayseri, Gaziantep, Kahramanmaraş'ta buluşturacağı 115 ülkenin taptaze beyinlerini, yüreklerini, yarının dünyasını ortak insani değerler etrafında kuracak ruhlar olarak görebilirsiniz.
Bu ruhlar, insanlık ve onun geleceği adına umut dolu, sevgi dolu, inanç dolu, barış dolu, hayat dolu bir dünya vadediyorlar. Cıvıl cıvıl, ümit ve neşe dolu, hayat kaynayan bu ruhlar yalana, aldatmaya kapalı; doğruluğa, dostluğa, aşka açık; yaşatma şevkiyle dopdolu; düşmanlığa, kin ve nefrete karşı dostlukla, af ve merhametle, sevgi ve şefkatle silahlı okullardan geliyorlar. Mevlana, Yunus sevgisinin; Gazali, Arabi, Bediüzzaman düşüncesinin Türkçe kanallarıyla insanlığın gönlüne ulaşması; Aristo, Eflatun, Sokrat ve onların torunlarının sevgi, düşünce dünyalarının Türkçe ile fethedilerek yepyeni yorumlara kavuşturulmaları, insanlık ruhunu daha da zenginleştirip güçlendirecektir. İdeolojik bağnazlıklar, cehaletten kaynaklanan düşmanlıklar ortadan kalkacaktır."