Said Nursi’nin Gençlik Rehberi’nde oluşturduğu farkındalık

Said Nursi’nin Gençlik Rehberi’nde oluşturduğu farkındalık

Gençlik Rehberi Ankara seminerlerinin üçüncusünde "Sosyal Farkındalık ve Gençlik Rehberi" başlıklı bir sunum yapıldı

Risale Haber-Haber Merkezi

Risale Akademi'nin düzenlediği Gençlik Rehberi Ankara seminerlerinde "Sosyal Farkındalık ve Gençlik Rehberi" başlıklı bir sunum yapıldı. Semineri veren Mustafa Oğuz’un sözleri şöyle:

Gençlik Rehberi’nde sosyal konular işlenirken, hep bir farkındalık ön plana çıkıyor. Çünkü farkındalık için bilinç gerekiyor. Farkındalık bilinçli düşünce, duygu ve davranışlarımızın ve bilinçaltının faaliyetlerinin bizi nasıl etkilediğini değerlendirmemizi sağlıyor.  Farkındalık, içinde bulunduğumuz durumu olduğu gibi görmek ve değerlendirmek demek. 

Sürekli okuyoruz. “Yaradan Rabbinin adıyla oku” ayetinin izinde, kendimizi, insanı, toplumu, dünyayı ve kâinatı okumamız gerekiyor. Bunun da nasıl yapılacağı konusunda metotlara ihtiyaç var. İşte Gençlik Rehberi, gençlere ipuçları, yol haritaları veriyor.  Bu noktada, bana göre öne çıkan bazı başlıkları şöyle sıralayabilirim: İnsan-ı kâmil/ yetenek/duyular/duygular, farkındalık ve Tefekkür, İletişim/İhlâs, Vazife Şuuru/ Sınırını bilmek.

Gençlik Rehberi’ndeki Bediüzzaman Said Nursi’nin izlediği yaklaşımlardan biri olarak kişinin kendi farkındalığı dışında sosyal hayattaki olaylara, durumlara ve davranışlara karşı da farkındalık örnekleri verdiğini görüyoruz…
-Çare/sizlik: Gençlere hitap ederken, onların anlayabileceği bir yaklaşım sunuyor. Ve “biçareler” ifadesini kullanıyor. Buradan hareketle, çarenin farkında olmayan ya da çareyi bilmeyenlere hitap ederken kullandığımız dili gözden geçirebiliriz.

-Görmek/düşünmek/anlatmak: Vermiş olduğu örneklerde bir sistemi söz konusu. Öncelikle farkındalıkla izliyor. Sonra konunun dünü, bugünü ve geleceği ile ilgili düşünüyor.  Konu gençlik olduğundan düşüncelerinin sonucunu şefkat ekseninde değerlendiriyor ve neler yapılabileceği ile ilgili yaklaşımını ifade ediyor.

-Sözün muhatabı, yeri, zamanı:  Düşüncelerini ifade ederken ya da harekete geçmeden önce toplumun yapısını, algısını, etkilenme, etkileme düzeyini dikkate alıyor. Elbette ben bunları ifade ettiği konulardan çıkarıyorum, öyle değerlendiriyorum. Yani bir sözün doğru olması, yerinin doğru olması yetmiyor, zamanlamasının da yerinde olması gerekiyor. Bu da bizlere sosyal hayattaki iletişimlerimiz noktasında güzel bir model teşkil ediyor.

-Seçenekler ve Seçecekler: Bir durumu anlatırken de farkındalık çok ön planda. Gençlik rehberinde bu konuda verdiği örneklerde önce mevcut durumu söylüyor. Mevcut durumun getirdiği sonuçları ve etkilerini anlatıyor. Bu noktada kişiyi düşünmeye sevkediyor ve diğer seçenekleri ve bu seçeneklerin birey üzerindeki etkilerini ifade ediyor.

-Çevreye bakmak ve bilmek: Gençlik rehberi önyargısız değerlendirme ve bireyleri kendi şartları içinde değerlendirme konusunda örneklerle dolu. Hapishane, okul, hastanedekileri izlerken, düşünürken ve anlatırken şefkat ekseninde ve onların şartları içerisinde değerlendiriyor. Bizler de sosyal hayatın içinde bu yaklaşımı önemseyip, öncelikleyebiliriz.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.