Said Nursi’nin sistemli örneği: Hafız Ali

Said Nursi’nin sistemli örneği: Hafız Ali

Hafız Ali, Said Nursi’nin ifadesi ile ‘’Nur Fabrikasının Sahibi’’ olarak isimlendirildi

Risale Haber-Haber Merkezi

Hafız Ali, 1899 yılında Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy’de dünyaya geldi. Küçük yaşlarda Kur’an’ı hıfz etti. İslamköy’de Hafızlık bir gelenek halinde devam ediyordu. Daha sonraları genç bir hoca olarak erken yaşlardan itibaren insanlara Kur’an öğretmeye başladı.

Ümmühan Hanım ile evlendi. Eşi de kendisi gibi, Risale-i Nur’ları yazarak ve anlatarak büyük hizmetlerde bulundu. Ümmühan Hanım, Hafız Ali’nin vefatından sonra, bütün yükü üstüne almışçasına, çok daha büyük hizmetler yapmaya başladı. Bu evlilikten çocukları olmadı. Oturdukları evin yerine, daha sonraki yıllarda Yatılı Bölge Kur’an Kursu yapıldı.

Denizli Hapishanesinde zehirlenen Bediüzzaman Hazretlerinin yerine vefat etmek için dua eden ve duası kabul olan merhum Hafız Ali Ergün, yapmış olduğu hizmetlerle İslamköy’ü bir ‘’Nur Fabrikası’’ haline getirdi.  Bu şekilde risaleler bir matbaada çoğaltılıyor gibi yazılmaya başlandı. Çok sayıda insan Hafız Ali’nin teşvik ve desteği ile Risale-i Nur’ları elle yazmaya başladı. Adeta iman tekniğe meydan okudu. 

Hafız Ali, Said Nursi’nin ifadesi ile ‘’Nur Fabrikasının Sahibi’’ olarak isimlendirildi. Hüsrev Altınbaşak’ın sevk ve idare ettiği ‘’Gül Fabrikası’’ ekolü ile birlikte, Risale-i Nur’a büyük hizmetlerde bulunan iki büyük hizmet ekolünden birisi olarak büyük dua ve takdire mazhar oldu.

Üstad’ın ‘’Hafız Ali Sistemi’’ diye isimlendirdiği hizmet siteminin özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

1-Hafız Ali sisteminin en bariz vasfı fedakârlıktır.

2-Üstad’ın Risale-i Nur’da va’z ettiği prensiplere tamamıyla tabi ve bağlı olmasıdır. Kendisinden hiçbir şey ilave etmemiş ve Üstad’ı Said Nursi, neleri söylemişse, onları aynen ve hüve hüvesine uygulamaya çalışmıştır. Kendisi din âlimi sayılabilecek bir imam olduğu halde, Üstad Said Nursi’ye tam bir kanaat ile bağlanmıştır.

3-Hafız Ali, hizmeti hayatının en önemli prensibi haline getirmiş, hizmet ile ilgili herhangi bir gecikme veya aksaklığa hiç bir tahammül göstermeyerek, Nur Fabrikasının çarklarının tıkır tıkır dönmesi için büyük bir gayret ve hatta telaş göstermiştir.

4- Üstad Said Nursi ile çok yakın bir münasebet kurmuş, maddi ve manevi olarak adeta Onunla birlikte yaşamış ve her solukta Onunla birlikte olmaya çalışmıştır.

5-Hafız Ali, büyük bir gayret ve enerji ile çalışmış, yaşadığı köy olan İslamköy’ü ve çevresini adeta bir ‘’Nur Fabrikasına’’ dönüştürmüştür.

6-Hafız Ali Sisteminin en bariz özelliklerinden birisi de, iman ve Kur'an hizmetinin her şeyin önünde olmasıdır.

7-‘’Hafız Ali Sisteminin’’ bir diğer önemli özelliği de mahviyet, bir buz parçası nev’indeki şahsiyetini ve enaniyetini kardeşlik ve şahs-ı manevi havuzu içine atıp eritmek, kardeşlerinin muvaffakiyeti ile şakirane iftihar etmek şeklinde ifade edilebilir.

8-Hafız Ali Ergün, Üstad’ı Said Nursi ile hem maddi ve hem de manevi yönden şiddetle alakadar idi.

9-Hafız Ali, Üstad’ı Said Nursi’nin Risale-i Nur Talebelerine ısrarla tavsiye ettiği ve her vesile ile hatırlattığı; tevazu, fedakârlık, ihlâs, mahviyet ve fena fi’l-ihvan gibi hasletlere çok bariz bir şekilde sahip olması da çok önemli bir özelliktir.

10- Hafız Ali, hizmette özellikle insanların fıtratına, eğitimine, sosyal statülerine uygun olarak onlarla muhatap olur ve Risale-i Nur’ları,  onların idrak ve kabiliyetlerine uygun şekilde anlatılması konusunda gayret göstermiştir.

11-Bu sistemin en önemli özelliklerinden birisi de feragattir. Nefsin ve manevi dahi olsa şahsi çıkarların geri plana atılmasıdır.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.