Said Nursi'nin Tarihçe-i Hayat'ı yasak mıydı?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 453 kitap ve 645 dergi hakkında verdiği yasak ve toplatma kararlarıyla ilgili takipsizlik kararı verdi
Arzu Yıldız'ın haberi:
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Savcısı Kürşat Kayral, 3. Yargı Paketi kapsamında, Bakanlar Kurulu ve mahkemelerin aralarında Beddiüzzaman Said Nursi, Nâzım Hikmet ve Aziz Nesin’in kitaplarının da bulunduğu 453 kitap ve 645 dergi hakkında verdiği yasak ve toplatma kararlarıyla ilgili takipsizlik kararı verdi. Savcılık, bu kitap ve dergiler üzerindeki yasağın 5 Ocak 2013’ten itibaren hükümsüz kalmasını kararlaştırdı.
Paskal’dan özgürlük alıntısı
Savcı Kayral, 63 yıllık yasağı kaldırdığı kararında ünlü düşünür Pascal’ın “Tüm onurumuz düşünmekte yatmaktadır” sözü ile J. S. Mill’in Özgürlük Üstüne kitabından alıntılar yaptı. Kayral, gerekçesinde, özetle şunları kaydetti. “Türkiye Cumhuriyeti de değişik dönemlerde acı tecrübeyi yaşamış ancak tecrübe çok acımasız bir öğretmen olarak önce sınavı yapıp sonra dersi öğretmiştir. Yasaklamaların kaldırılması toplumda yeni bir beyaz sayfa açılmasının önünü açacağı gibi ifade hürriyetinin birçok unsur hürriyetten oluşan bölünmezin bir bütünü olarak eğer hiç kimseye anlatamıyorsak, kralın çıplak olduğunu bilmemizin hiçbir önemi yoktur.
Yapılan araştırmalarda, yayınların elde edilme olanakları ile yasaklama kararlarının özellikle mahkemelerce verilen, tarihleri itibariyle ulaşılamaz seviyede bulunmuştur. En eski yasaklama kararı 10 Şubat 1949 tarihli 3/8758 sayılı Bakanlar Kurulu kararı olarak tarihi itibariyle 63 yıllık bir zaman dilimindedir. Yasak kararları, yürürlükte olmayan 765 sayılı TCK’nın 141, 142, 163 ve yeni TCK ile özel ceza yasalarımızda yaptırım altına alınmayan suç türlerine aittir. Özellikle eski tarihli gazete, dergi, broşür ve pankartların aslına ulaşımı mümkün olmayıp, tarihsel bazda yeniden yayınlanmaları da bir dönem özelliği arz etmektedir.
Yasak bir ay sonra bitiyor
Değişken bir kavram olan müstehcenlik konusunda ise, eser temelinde veya alınan karar gerekçeleri konusunda bir bilgi veya belge elde edilemediğinden, kişisel veya bilirkişi nitelikli bir inceleme yapılamamıştır. Güvenlik güçlerince yapılan araştırmada da, hiçbir eserin aslına, yasaklama ile toplatma kararlarına dayalı bir nüshasına ulaşılamamıştır. Bu kapsamda 5 Ocak 2013’ten itibaren belirlenen tüm eserler hakkındaki kararların hükümsüz kalmasına, bu tarih itibariyle kararın bir suretinin Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na sunulmasına karar verilmiştir.”
Yasağın kalktığı kitaplar
Yasak kararı kaldırılan kitaplardan bazıları şöyle: Karl Marx’ın Hayatı ve Eserleri, Marx ve Engels’in Komünist Manifesto, 1961 tarihli Tommiks, Endonezya Halkının Faşizme Karşı Mücadele Tecrübesi, Nâzım Hikmet Ran’ın Kurtuluş Savaşı Destanı, Risalet ül Enbiya. Bediüzzaman Said Nursi’nin Tarihçe-i Hayat, Lenin’in Devlet ve İhtilal, Hayatı ve Eserleri, Abdurrahim Karakoç’un Vur Emri, Mahir Çayan’ın Toplu Yazılar, Aziz Nesin’in Azizname.
Taraf