İsmail BERK
Şam’da esen Türkiye
Şam’da esen Türkiye
Bu satırları Şam’dan yazıyorum. Büyüdüğüm şehrin komşusu iken uzağında kalan ülkesi Suriye.
Sınırın iki yakasında iki ülkenin, kapalı devre birbirine yabancılaştırılan kardeş ülkelerin kopukluğu.
Şimdilerde maddi ve manevi açılımın rüzgârıyla birbirimizin yelkenlerini şişirdiğimiz bir dönemde “hafta sonu ziyareti” kabilinden Antakya’dan karayolu ile Şam’a geldik.
Hiç yabancılık çekmediğimizi söyleyebilirim. Bizden insanlar. Geri kalmışlık, “standart farkı” olsa da Osmanlı vilayetimizde kardeşliğin sıcaklığı var.
Cilvegözü sınır kapısında vizesiz girişlerin verdiği yoğun bir talep var. Geçen yıl toplam 4500 vize verilmişken, bu yıl ilk dört ayda 150 bin insanin ziyaret yaptığını öğreniyoruz. Ciddi bir hasret ve buluşma patlaması.
Otobüsümüzde tanıdık simalar buluyoruz kısa bir tanışmadan sonra. Kapıda oluşan tır kuyrukları, ihracatın geldiği nokta hususunda bir fikir veriyor. Ocak ayı ihracatında Güneydoğu Türkiye’nin iki kati ihracat yaptığı göz önüne alınırsa, maddi manevi yakınlaşmanın ilerideki meyvelerini varın siz düşünün.
Yeni surecin yeni adımları var. Türk okulunun açılma arifesinde olduğunu öğreniyoruz. THY Şam-Ankara hattında 360 Euro olan fiyatların, 27 Şubat’tan itibaren 178 Euro’ya çekildiği müjdesini alıyoruz
Ayrıca Albaraka Türk ilk defa Türkiye’den şube açan banka oluyor. Ticaret hacmi büyüyor.
Beşar Esat, Türkiye’yi seviyor. Karşılıklı kolaylaştırıcı protokollerin sonuçları gittikçe hissedileceğinin göstergeleri var.
Emevi camisinde 100 yıl önce Bediüzzaman’ın irad ettiği hutbenin idraki ve uyanışı bu dönemlere ancak tekabül ediyor.
AB üyeliği için mesafe alan bir Türkiye’nin İslam Birliğine giden yolda Suriye sınırından uzanacağı Ortadoğu coğrafyası, bir köprü niteliğinde.
Birbirine ısınmış iki ülkenin insanları, geciken buluşmanın hasreti ile tearüfün/bilişmenin daha başındalar, ancak gidişat umut verici...
Suriye üniversitelerinin YÖK nezdinde denkliği kabul edildi. Yüksek öğretim fırsatı Arapça öğrenmeyi ve İslam terminolojisi ile tanışmayı kolaylaştıracak.
Kültürel ve sosyal işbirliklerinin sivil toplum kuruluşları düzeyinde karşılıklı kabul görmesini bekliyoruz.
Şam’da derinden bir Türkiye estiğini ve kardeş ülkeyi daha çok etkileyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Diğer notlarımızı daha sonra paylaşmak temennisiyle, şimdilik iyi dileklerimizi gönderiyoruz.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.