Sanal gerçekliğe 'gerçek dokunma' hissi geliyor

Sanal gerçekliğe 'gerçek dokunma' hissi geliyor

Bu şekilde geliştirilecek yeni ekipmanlar ile dokunma hissinin gerçeğinden ayırt edilemez hale gelmesi hedefleniyor

Birmingham Üniversitesi'nde 'Evrensel dokunma duyusu' isimli proje altında bir araya gelerek çalışan bilim insanları, insan ve hayvan cildindeki dokunma hissi oluşturan reseptörleri inceleyerek bunları taklit edebilecek bir matematiksel modelleme oluşturdu.

'Evrensel dokunma hissi'

Çalışmayı yürüten Dr. Tom Montenegro, bugüne kadar görme ve işitme konusunda evrensel bir anlayış bulunduğunu ancak aynı derinlikte ve doğrulukta dokunma alanında yeterli veri ve anlayış olmadığını belirtiyor.

Deprem simülasyonlarında kullanılan matematik formüllerinin VR ekipmanlarında titreşim yoluyla kullanılabileceğinin fark edilmesi üzerine başlatılan proje sırasında tüm hayvanların da insanlar ile dokunma konusunda aynı reseptörlere sahip olduğu sadece deri altındaki mesafenin farklı olduğu tespit edildi.

Örneğin bir gergedan da aynı dokunma hissini aynı reseptör hücreler ile algılıyor ancak bu reseptörler derinin 5 mm kadar altında olduğu için daha fazla baskı uygulamak gerekli.

Çalışma sonuncunda ortaya çıkarılan 'evrensel dokunma hissi yasası' Scientific Advances Journal adlı dergide yayınlandı.

Yeni nesil VR teknolojileri geliştirilmeye başlandı bile

Birmingham Üniversitesi araştırmacılarının oluşturduğu H-Reality adlı Avrupa konsorsiyumu şimdiden yeni nesil VR ekipmanları ve programları üzerinde çalışmaya başladı.

Bu tür bir teknoloji ile geliştirilecek olası eldivenler, kıyafetler, ayakkabılar ve daha pek çok şey hayatımızı önemli ölçüde değiştirebilir.

Olasılıklar sınırsız

Çin'de yaptırdığınız bir ürünün son halini Çin'e gitmeden elinize alarak istediğiniz gibi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Uzaktaki sevdiklerinizle kucaklaşabilirsiniz. İş toplantılarında virüs riski olmadan el sıkışabilir, sevgilinizle romantik anlar geçirebilirsiniz.

5G hızı ile birleştiğinde doktorlar hassas ameliyatları yapabilecek, mühendisler ve teknisyenler ihtiyaç duyulan yerde müdahale edebilecek.

Müşteriler internetten alacakları bir kıyafetin kumaşını hissedebilecek ve daha pek çok şeyi bu teknoloji sayesinde gerçekleştirmek mümkün olacak

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum