Sema, semah ve devran aynı sahnede buluştu
Anadolu'nun zengin geçmişinin önemli dini ritüellerinden Bektaşi semahı, Mevlevi seması ve cehri devranı 'ilahi aşk' için ilk kez aynı sahnede buluştu. Miraç gecesinde düzenlenen tarihi buluşma ayakta alkışlandı.
İslam âleminin dualarla idrak ettiği Miraç gecesinde Çorum'da tarihi bir gün yaşandı. 1980 yılında karanlık güçler tarafından çıkarılan Alevi-Sünni olaylarının derin izler bıraktığı Çorum'da semah, sema ve devran aynı sahnede buluşarak unutulmaz bir tablo oluşturdu.
30. Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali kapsamında düzenlenen 'İlahi Aşk Buluşmaları' Devlet Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Miraç Kandili'nde yapılan programın birlik ve beraberlik adına önemli bir etkinlik olduğunu söyledi. Külcü, "Biz tek ve benzersiz olana kul olanlarız. Varlık sebebimiz bütün yolların kendisine ulaştığı Allah'a iman emektir. Bugün burada ilahi aşkın farklı musiki ve zikir ile yansımalarını izliyoruz." dedi.
Projeyi hazırlayan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ubeydullah Sezikli ise yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştıkları projeyle Türkiye'de ilk defa sema, semah ve devranı aynı sahnede buluşturduklarını söyledi. Projenin Türkiye'ye örnek olacağını ve bu nedenle titiz bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Sezikli, Anadolu'nun zengin tarihindeki sema, semah ve devranı bir olan Allah'a ibadet ortak paydasında ilk kez bir araya getirdiklerini vurguladı. Sezikli, "Çorum'da bu kültürler yoğun yaşanıyor, o nedenle bu projeyi Çorum'dan başlattık. Sema, semah ve devran arasında bir fark olmadığını aslında tek olan Allah'a zikir yaptıklarını hatırlattık. Bu bilinçle hepimiz aynı sahnede buluştuk. Bu etkinlik ülkemizin birliği içinde büyük katkılar sağlayacak. İnsanlara Allah ortak paydasını anlatmak en büyük diyalog olacaktır" şeklinde konuştu.
Sema, semah ve diğer zikirlerin hepsinin birer musikisinin bulunduğunu dile getiren Sezikli, şunları söyledi: "Zikirleri üç grupta ele aldık. Bunlar Bektaşi semahı, Mevlevi semaı ve cehri tarikatların birbirine benzer kuudi veya kıyami olarak yaptıkları zikirlerdir. Farklı fikir ve düşünceleri tek bir Allah'a inanmanın verdiği ortak paydada birleştirmek istiyoruz. Kiminin ellerini semaya açarak, kiminin göğsüne vurarak kiminin ise kalbine bakarak yaptığı zikirlerin temelinde aynı ilaha yapıldığını hatırlatıyoruz"
Sema için 5 semazen, semah için 8 can, devran için 12 dervişin yanı sıra solistlerle beraber toplam 35 kişilik bir ekip bu önemli projede görev aldı. Hazırlıkları yaklaşık bir yıl süren program izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı.
Programın ilk bölümü sema gösterisi ile başladı. Daha sonra Alevi dedesi Arif Demiral sahneye çıkarak 'post' üzerine oturdu ve semahı başlattı. İkinci bölümde semah ile sema aynı sahnede birlikte döndü. Semazenler bu buluşmaya özel olarak kırmızı-beyaz kıyafet giydi. Çorum'da önemli bir diyalog mesajı taşıyan bu görüntü izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı. Üçüncü bölümde ise devran için sahneye çıkan dervişlere semazenler eşlik etti. Program birlik beraberlik duası ile son buldu.
Program sonunda Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İlahi Aşk Buluşması'nda katkısı olanlara plaket ve çiçek takdim etti.
Cihan