Semerkant'tan Buhara'ya izlenimler
"Cihanı gezdim kısmet arayı arayı/ Kısmet bana gezdirdi Semerkand'ı, Buhara'yı" demiş şair.
Fatih Üniversitesi'nin düzenlediği kültür gezisiyle Semerkand'ı, Buhara'yı dolaşan akademisyenler, Özbekistan izlenimlerini önceki gün Ali Emirî Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde anlattılar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'nin düzenlediği panele değişik üniversitelerde görev yapan pek çok akademisyen katıldı.
UNESCO'ya bağlı Milletlerarası Orta Asya Araştırmaları tarafından 14 Haziran 2010 tarihinde 'Nizamî ve Nevaî: Tarihî ve Kültürel Bağlar' adıyla Özbekistan'ın Semerkant şehrinde yapılan sempozyum vesilesiyle Fatih Üniversitesi'nin Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü'nden yirmiye yakın akademisyen Taşkent, Semerkant ve Buhara'yı gezmişti. Geziye katılan akademisyenler, gördüklerini sahip oldukları bilgilerle birlikte anlatmak üzere bir araya geldiler. Doç. Dr. Mehmet Gümüşkılıç'ın organize ettiği panele, Prof. Dr. İlhan Özkeçeci, Prof. Dr. Mahmut Kaplan, Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Prof. Dr. Mustafa Çiçekler, Doç. Dr. Erdoğan Keskinkılıç, Dr. Ertuğrul Ökten konuşmacı olarak katıldı.
Panele Prof. Dr. İlhan Özkeçeci'nin fotoğraflarından oluşan "İrfan Köklerimize Yolculuk: Semerkant'tan Buhara'ya" isimli bir sergi de eşlik etti. "Amaç, oranın kültürel birikimini tanıtmak, ortak noktalarımızı keşfetmek." diyen Özkeçeci'nin çektiği fotoğraflar, Uluğ Bey Rasathanesi, Şah-Zinde, Balay-ı Havuz Camii, İmam Maturidi Türbesi, Barak Han Medresesi, Abdülaziz Han Medresesi, Taşkent'teki Özbek Evi gibi kültürel yapıları İstanbul'a taşıyor. Amaçlarının ata yurt hakkında bildiklerini paylaşmak olduğunu söyleyen Özkeçeci, panelde de Özbekistan'ın mimarî yapısı hakkında bilgiler verdi.
İnsanın gezdiği yerlerde kendine ait hisler aradığına işaret eden Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Özbekistan'ın gezip gördüğü ülkeler arasında üzerinde en derin izler bırakan coğrafya olduğunu söyledi. Tarihçi olan Doç. Dr. Erdoğan Keskinkılıç, 19. yüzyılda Osmanlı'nın Orta Asya politikaları konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Mustafa Çiçekler, gözlemlerini 'Ne umduk ne bulduk?' başlığı altında konuklarla paylaştı. Dr. Ertuğrul Ökten ise Özbekistan'ı, canlı bir ilmî hayatın, iyi yetişmiş akademisyenlerin olduğu bir ülke olarak değerlendirdi. Ökten, "İki ülke arasında akademik ilişkileri artırmaya yönelik bir merkez olmalı." dedi.
Özbekistan'ın mukaddes beldelerden sonra ziyaret edilmesi gereken bir yer olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Gümüşkılıç ise "6 hadis aliminden 3'ünün Özbekistan'da yatması bize buraların havasını solumayı zorunlu kılıyor." dedi. "İrfan Köklerimize Yolculuk: Semerkant'tan Buhara'ya" fotoğraf sergisi, Ali Emirî Kültür Merkezi'nde 26 Şubat'a kadar gezilebilecek.
Zaman