Siber saldırılar ve sonrasında yapılması gerekenler
Facebook’ta dün yarım milyar kullanıcının verisi internete sızdırıldı. Bilgilerinizin ele geçirilip geçirilmediğini bu site aracılığıyla kontrol edebilirsiniz.
Facebook ve Yemeksepeti siber saldırılarıyla birlikte veri güvenliği tekrar gündem oldu. Yemeksepeti’nden 21,5 milyon Facebook’tan ise dünya genelinde 533 milyon Türkiye’den 20 milyona yakın kullanıcının verisi bilgisayar korsanlarının eline geçti. Yarım milyardan fazla kişinin bilgileri internette satılmaya başlandı.
Bu verilerin kimler tarafından ne amaçla kullanılacağı bilinmezliğini koruyor. Veri güvenliği son yıllarda en büyük gündemler arasında yer almaya başladı. Bu veriler ticari olarak kullanılabileceği gibi kötü amaçlı kişiler tarafından farklı amaçlarla da kullanılabilir.
YARIM MİLYARDAN FAZLA HESAP AÇIĞA ÇIKTI
Facebook’tan 533 milyon kullanıcıya ait isimlerini, telefon numaralarını, doğum yeri ve doğum tarihlerini, Facebook biyografilerini ve e-posta adresleri çalındı. Yemeksepeti siber saldırısında ise 21,5 milyon kullanıcının isim, soyisim, doğum tarihi, telefon numarası, e-posta adresi, adres bilgilerive kullanıcı şifreleri çalındı. Tüm bu bilgiler birçok farklı amaca hizmet edebilecek değişkenlerden oluşuyor.
SİBER SALDIRI SORGULAMA MERKEZİ
İnternet dünyasında yer alan bilgilerinizi paylaşırken iki kere düşünmeniz oldukça önem arz ediyor. Çünkü tüm bu veriler geçmişte olduğu gibi şimdi yaşanan siber saldırılarla bilgisayar korsanlarının eline geçirilebiliyor. Verilerinizin herhangi bir siber saldırı aracılığıyla çalınıp çalınmadığını araştıran bir site bulunuyor. Bir güvenlik analisti olan Troy Hunt tarafından kurulan haveibeenpwned.com sitesi eposta adresiniz üzerinden sorgulama yaparak bir siber saldırıya kurban gidip gitmediğinizi gösteriyor. Site üzerinden yapılan sorgulamalar şimdiye kadar gerçekleşen ve yaklaşık 10 milyar hesabın yer aldığı siber saldırı kayıtlarının bulunduğu bir veritabanı üzerinden gerçekleşiyor.
ŞİFRELERİNİZİ DEĞİŞTİRİN VE İKİ FAKTÖRLÜ DOĞRULAMA YAPIN
Eğer verileriniz Facebook ve Yemeksepeti gibi siber saldırılar sonucu sızdırıldıysa acil olarak bazı değişikliklere gitmenizde fayda var. Uzmanlar ilk olarak tüm şifrelerinizi değiştirmenizi öneriyor. Ayrıca sitelere giriş yaparken iki faktörlü giriş seçeneğini kullanmanız özellikle öneriliyor. SMS doğrulama, Google Authenticator, e-posta onayı gibi seçenekler iki faktörlü doğrulama için en yaygın kullanılan seçenekler arasında.
KAYNAK: HABER7
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.