Şiddet gören 11 bin kadın devlete sığındı
Şiddet gören 11 bin kadın devlete sığındı
Şiddet ve istismara maruz kaldığı için devlete sığınan kadın sayısı her geçen gün artıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı kadın sığınma evlerine bu yıl, 10 bin 958 kadın ile 2 bin 338 çocuk yerleşti. Bu rakam geçen sene 8 bin 610 kadın ve 3 bin 360 çocuk olarak kayıtlara geçmişti. Kadın sığınma evi projesi, şiddet mağduru ya da risk altındaki kadınların korunması için 1990’da başlatılmıştı. Aile Bakanlığı, her ilde en az bir sığınma evi kurulması için çalışmalarını hızlandırdı. Sayı, 19 Kasım 2012 tarihi itibarıyla 48’den 76’ya yükseltildi. Bu evlerde kalanlara hiçbir ayrım gözetilmeden sadece beyanları dikkate alınarak hizmet veriliyor.
Sığınma evlerinde kadınların sosyal hayata katılımını sağlayan projeler de var. Hukuki destek almaları amacıyla barolarla, meslek sahibi olabilmeleri için de halk eğitim merkezleri ve iş kurumu ile ortak çalışma yürütülüyor.
Şiddet gören kadınları sosyal hayata kazandırma projesi kapsamında geçen yıl sığınma evlerinde kalan 8 bin 500 kadından 195’i işe yerleşti. 75’i ayrı bir ev tuttu, 14’ü kendi ailesinin yanına döndü, yaklaşık bini ise eşi, ebeveyn ve ailesiyle sorunlarını çözerek onların yanına yerleşti. Bu yıl ise 11 bin kadından 176’sı meslek sahibi oldu, 50’si kendisine özel bir hayat kurdu. 440 kadın eşi, 651 kadın ise ebeveyn veya kardeşleriyle sorunlarını çözerek hayata kaldıkları yerden devam etti.
Öte yandan, aile içi şiddetle mücadele kapsamında, mağdurun yeni travmalar yaşamasını önlemeyi amaçlayan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinden (ŞÖNİM) 12’sinin toplu açılışı 6 Aralık’ta yapılacak. Tüm birimler için yol gösterici olarak çalışacak merkezler aracılığıyla şiddet haritası çıkartılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt’un verdiği bilgiye göre merkezler ‘tek kapı esası’na göre 7 gün 24 saat çalışacak. Mağdura ihtiyaç duyabileceği ekonomik, sosyal, psikolojik ya da hukuki tüm destek sağlanacak. Kimin aracılığıyla gelirse gelsin şiddet mağduruna yardım edilecek, yol gösterilecek. Merkezler, diğer birimler için yönlendirici olarak çalışacak. Örneğin, Nallıhan’daki bir polis, merkeze telefon açarak, eğitimli memurlardan ne yapacağını sorabilecek. Böylece mağdur kadın, sistem içinde daha fazla travmaya maruz kalmayacak. Vakaya kısa sürede müdahale edilebilecek.
Merkezler şiddet haritaları çıkarılmasına da yardımcı olacak. Tüm veriler ŞÖNİM’lere akacak. Mesela ‘A ilçesinde ekonomik şiddet daha yaygın’, ‘şu mahallede daha çok psikolojik şiddet uygulanıyor’ gibi şiddetin yaygınlığı, yoğunluğu ya da ne tür insanların şiddet uyguladığı bilinecek. Kararlar da buraya gelecek. Mesela Ankara’nın şiddet haritası çıkarılacak. Ona göre önlemler geliştirilecek. Yeni ŞÖNİM’ler Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Samsun, Trabzon, Malatya, Adana, Diyarbakır, Urfa ve Mersin’de açılacak
Zaman