Şiddete tanık olan çocuk topluma faydalı olmuyor

Şiddete tanık olan çocuk topluma faydalı olmuyor

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sunay Özkul, aile içinde şiddete maruz kalan çocukların topluma faydalı olamadığını söyledi.

Bursa'da yerel bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Sunay Özkul, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün çalışmalarını anlattı. Bursa'da suçtan gelen ya da suç mağduru olan çocukların olduğunu belirten Özkul, "Bunların rehabilite edilmesi için çalışıyoruz. Bu konuda ortalama 345 çocuğumuz var. Öncelikle diyoruz ki çocuk mümkünse anne ve babanın yanında desteklenmeli. Aile çocuğun eğitimine maddi yönden katkı sağlayamıyor olabilir. Nakdi yardım desteği vererek bu çocukların annesinin ve babasının yanından ayırmamak gerek. Bu konuda sosyal inceleme raporu tutuyoruz çünkü çocuğa en iyi desteği aile verir" dedi.

"ŞİDDETE TANIK OLAN ÇOCUK TOPLUMA FAYDALI OLMUYOR"

Kimsesiz çocuklar için meslek edindirme kursları düzenlediklerini ifade eden Özkul, hayata atılma safhasında çocukların ayakları üzerinde durması için çalıştıklarını kaydetti. Aile içi şiddetin önemli bir konu olduğunu söyleyen Özkul, mutlu olmayan çocukların topluma faydalı olamayacağını söyledi. Özkul, şöyle devam etti:
"En önemli unsur eğitim. 2013 yılını bu yüzden eğitim yılı yapmak istiyoruz. Eğitim her yaş için geçerli. Aile ve toplum hizmetleri, toplumun olmazsa olmazlarından. Mutlu aileler mutlu çocuklar oluşturur. Huzurlu ve mutlu ailede yetişen çocuklar topluma da faydalı olur. Aile içinde huzursuzluk çeken çocuğun topluma faydası az olabiliyor. Çocuklar şiddet içerisinde yetiştiğinde ileriki süreçte birtakım sorunları da beraberinde getiriyorlar. Ruh sağlığı yeterli düzeyde gelişemiyor. Asıl olay ailenin korunmasına yönelik çalışmaları artırmaktan geçiyor."

"EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM VERİLMELİ"

Özkul, üniversite mezunu olan bireylerin bile şiddete başvurabileceğini gördüklerini söyleyerek her türlü şiddete karşı olduklarını anlattı. Evlilikte iletişimin çok önemli olduğunu söyleyen Özkul, "Temel taşlardan birisi iletişim. Birbirimizin sınırına girmemeyi öğrenmek gerek. Aileyi ayakta tutmak için projeler yapacağız. Evlilik öncesi eğitimler çok önemli. Mesela yurt dışında papazlar, çiftleri evlenmeden önce eğitimden geçiriyor. Bu yüzden mutlaka evlenmeden önce bireyler bilinçlendirilmeli" ifadelerini kullandı.

"ŞİDDET BUTONUNU DEĞİL, SEVGİ BUTONUNU KULLANALIM"

Bakanlık tarafından panik butonunun Türkiye'de ilk defa Bursa'da hayata geçtiğini hatırlatan Özkul, şöyle konuştu:
"Elektronik destek sistemi, şiddet butonu ilk Bursa'da başladı. 6384 sayılı Ailenin Korunması ve Şiddetin Önlenmesi ile İlgili Yasa 8 Mart 2012'de yürürlüğe girdi. Şu an bilgi bankası oluşuyor. Zaman içinde bu verilerle birtakım sonuçlara ulaşacağız. Şiddet olayının köküne inebilmek gerekiyor. Bataklığın kurutulması için çalışıyoruz ama şu bilinmeli; panik butonu yerine, sevgi ve merhamet butonuna basalım. Şiddet gerçekten kötü bir şey."

Haber7