Sigara ağız sağlığının baş düşmanı

Sigara ağız sağlığının baş düşmanı

Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin ölümüne neden olan sigaranın, ağız ve diş sağlığının da düşmanı olduğu bildirildi.

Fatih Karakılıç'ın haberi 

Sigaranın akciğer, kalp gibi vücut için büyük önem taşıyan organların yanı sıra ağız sağlığı açısından da risk oluşturduğunu belirten uzmanlar, "Tüm dünyada 1,1 milyar kişinin, Türkiye'de ise yetişkin nüfusun yarısına yakınının sigara içtiği ve yine ülkemizde her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiği ortadadır. Kullananların yarısının ölümüne neden olan sigara vücutta akciğer, yemek borusu gibi pek çok kanser türlerine, kalp krizi, bronşit gibi hastalıklara neden olmakla birlikte, ilk olarak temasa geçtiği ağız ortamı ve periodonsiyum üzerine de zararlı etkilerinin olduğu bilinmektedir. Ve bu etkiler azımsanmayacak ölçüdedir." uyarısında bulunuyor.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan yaptığı açıklamada, sigara kullananların yarısında akciğer, yemek borusu gibi pek çok kanser türüne sebep olduğunu, kalp krizi ve bronşit gibi hastalıkların nedenleri arasında sigaranın ilk sırada yer aldığını kaydetti.

Sigaranın dişlerin üzerinde katran artıkları veya koyu-kahverengi lekeler birikmesine, damakta kırmızı renkli oluşumlara sebep olduğunu, dişeti hastalığı ve ağızda doku bozukluklarına sebep olduğunu anlatan Dr. Akan, "Sigara, 'halitozis' denilen kötü ağız kokusuna neden olur. Sigara ağzın kimyasını etkiler, aşırı plak oluşumuna sebep olur. Sigara içen bireyler her zaman kötü ağız kokusuyla yaşamak zorunda olduklarını unutmamalıdırlar. Aynı zamanda sigaranın diş ve dişetlerinde yaptığı ciddi derecede renklenme estetik açıdan hiç de iç açıcı değildir. Diş hekiminin yaptığı polisaj işlemi ile temizlenen dişler, sigara içilmeye devam edildiği müddetçe bu lekelere maruz kalmaya devam edecektir. Sigara kullanan bireyler hiçbir zaman ışıl ışıl, temiz dişlerle gülümseyemezler." dedi.

Sigara içenlerde dişeti problemleri, tat duyusunda azalma ve bağışıklığın azalmasıyla da ağızda iltihabi oluşumlar görüleceğine dikkat çeken Akan, "Sigaranın yol açtığı zararlardan biri olan ağız kanserlerinin yüzde 75'inde sigara ve alkol alışkanlığı olduğu saptanmıştır. Sigara içmek dudak, damak, yanak ve diş etlerinde ağız kanserlerine de zemin hazırlamaktadır. Kişi sigarayı bırakırsa ağız kanseri riski hemen ve önemli ölçüde azalır. Sigara bırakıldıktan 10 yıl sonra ağız kanseri olma riski, hiç sigara içmeyen bireye denk olur." diye konuştu.

Sigaranın, vücuda giriş yeri olan ağız boşluğunda yaptığı zararlı etkilerin azımsanmayacak ölçüde olduğuna dikkat çeken Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, sigara tiryakilerinin hayatın tüm aşamalarında kötü ağız kokusuyla yaşamak zorunda kaldığına vurgu yaptı. Sigaranın diş ve diş etlerinde yaptığı renklenmenin de estetik açıdan iç açıcı olmadığını kaydeden Dr. Akan, "Sigara kullanan bireyler hiçbir zaman ışıl ışıl, temiz dişlerle gülümseyemezler. Sigara içenlerde diş eti problemleri, tat duyusunda azalma ve bağışıklığın azalmasıyla da ağızda iltihabi oluşumlar görülür. Sigara ağız kanserleri açısından da önemli bir risk faktörüdür. Bu kanserlerin en önemli belirtilerinin ağızda ağrısız şişlik oluşumu, ilerlemiş durumlarda geçmeyen ağrılar, uyuşukluk, ağız içinde beyaz ve kırmızı odaklar, yutkunma ve konuşma zorluğu, ağız içinde kanama, çeneyi açmada güçlük çekmek olarak sıralayabiliriz." açıklamasında bulundu.