Sigara atom bombası kadar tehlikeli

Sigara atom bombası kadar tehlikeli

Yapılan araştırmalara göre sigaradaki kimyasal zararlardan çok radyo zehirliliğin çok daha kötü etkileri var.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nın (TAEK) yayınlarından elde edilen bilgilere göre sigaranın pek çok zararından biri de içindeki radyoaktif maddelerin soluma yoluyla insan vücuduna direnk olarak alınması. Uzmanlara göre sigaranın kimyasal zararlarından çok radyo zehirliliğinin çok daha korkunç etkileri var.  Günde iki paket sigara içen bir kişi 25 yılda, bir radyasyon işçisinin maruz kaldığı radyasyondan 3 kat daha fazla radyoaktif madde soluyor. Araştırmalara göre günde 60 sigara içen biri yine radyasyon işçisinden daha kısa sürede akciğer kanserine yakalanıyor.

FİLTRE İŞE YARAMIYOR

 Yapılan araştırmalar filtreli sigaralar ve porositesi yüksek sigara kağıtlarına sahip sigaraların daha da zararlı olduğunu ortaya koydu. Örneğin sigara alev aldığında yanan sigara kağıdı tütündeki buharlaşmayı artırıyor. Bu da içindeki maddelerin daha çok aktivite olmasını sağlıyor. Bilim adamlarına göre bütün bu etkiler ciğerlere direk gidiyor. Sigaradaki radyonüklitlerden en zararlısı, sigaranın yaklaşık 600-650 derecelik alev sıcaklığında tamamen buharlaşan polonyum-210 isimli bir madde. bBu maddenin kana karışması ise bir iki saniye.

KANSER RİSKİ 16 KAT ARTIYOR

Sigara içilen kapalı mekanlarda havadaki partiküllerin ana kaynağı sigara olarak gösteriliyor ve bu partiküllerin çoğu da kanserojen. Yapılan bilimsel araştırmalara göre akciğer kanserine yakalanma olasılığı, günde 1-9 adet sigara içilmesiyle 4,6 kat, 10-19 adet sigara içilmesiyle 7,5 kat, 40 sigaranın üzerinde bir tüketimde ise 16,6 kat artıyor. Yani günde 2 paket sigara içen bir kişinin içmeyene oranla 16 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma olasılığına sahip bulunuyor. Günde 1-9 adet sigara içiminin sonucu kansere yakalanma riskinin Japonya'da atılan atom bombasına maruz kalanların sadece yüzde 1'inden azının almış olduğu radyasyon dozuna eşdeğer olduğu belirtiliyor. Söz konusu dozun ancak 10 bin adet göğüs röntgen filmi çekilmesiyle alınabilen çok yüksek bir doz olduğuna da dikkat çekiliyor.
   
Çocuklu evlerde sigara yasaklanacak

Araştırmalara göre, ABD'de velilerin sigara içmesi yüzünden yılda 6 bin 200 çocuk ölüyor, hastalanan çocuklar için her yıl 4,6 milyar dolar düzeyinde tıbbi harcama yapılıyor. Bu nedenle ABD'de birçok eyalette çocuklu evlerde sigara içme yasağının getirilmesi gündemde bulunuyor.

Bugün